Press "Enter" to skip to content

Katolički svećenik Hilarion Heagy svoj prelazak na islam opisao kao ”povratak kući”

Američki katolički svećenik objavio je da je prešao na islam, opisujući svoju odluku kao “povratak kući”. Naime, svećenik Hilarion Heagy je u subotu, 25. februara, na svojoj Facebook stranici objavio vijest o prelasku na islam, promijenivši ime u Seid Abdul-Latif.

Hilarion Heagy je inače bio ruski pravoslavac i radio je kao svećenik u Kaliforniji, nakon što se pridružio Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi 2003. godine, da bi nakon toga, 2017. godine, prešao na katoličanstvo i pridružio se tzv. Istočnoj katoličkoj crkvi.

(Istočne katoličke crkve – nazivaju se još i katoličke crkve istočnog obreda, ili jednostavno istočne crkve – su 23 istočne kršćanske autonomne crkve unutar Katoličke crkve. Iako se teološki, liturgijski i povijesno razlikuju od Latinske crkve, oni čine jedinstvenu Katoličku crkvu na čelu sa papom).

Hilarion Heagy je na svojoj Facebook stranici napisao: “Nakon decenija u kojima me je privlačio islam u različitim stepenima, konačno sam odlučio da postanem musliman. Ja nisam imao izbora, jer: ”Onoga koga Allah na Pravi put uputi – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na Pravi put ne može uputiti.”
I to je zaista kao “povratak kući”. To je moja iskonska vjera. Jer Kur’an kaže da smo se samo Allahu klanjali i pokoravali još prije nego što smo se rodili.

”I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: ‘Zar Ja nisam Gospodar vaš?’ – oni su odgovarali: ‘Jesi, mi svjedočimo!” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: ‘Mi o ovome ništa nismo znali’”, ističući da ovaj ugovor ili zavjet koji je Allah uzeo od Ademovih, alejhi selam, potomaka, potvrđuje činjenicu da je islam prava vjera, a da je povratak u njega zapravo ”povratak kući”.
Zatim je dodao: ”Da bi se to dogodilo, bilo je potrebno i organizirano fizičko kretanje, jer sam živio u katoličkom samostanu. Ne može se jednostavno javno biti svećenik i monah, a onda, nakon što me je Allah uputio u islam, da ostanem u tajnosti. Veći dio godine kod mene je bila upravo takva situacija – barem u mojim mislima. Sada sam morao iskoračiti naprijed. Ne postoje prepreke, samo veruj u Allaha.”
Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *