Press "Enter" to skip to content

Kažnjena u Sloveniji zbog vinjete: Mislila je da joj vinjeta vrijedi, ali napravila je jednu grešku…

Prošlo je godinu dana od uvođenja elektroničkih vinjeta, no još uvijek tu i tamo ima nekih komplikacija. Jedna takva dogodila se čitateljici portala Slovenske novice Mateji , koja je početkom godine kupila e-vinjetu za svoje vozilo, no sredinom godine doživjela je prvi šok, kada joj je u poštanski sandučić stigla prva kazna zbog vožnje na Slovenske autoceste bez važeće vinjete.

Mateja je bila šokirana, pitala se kako je to moguće, budući da je prvotno kupila godišnju vinjetu. Ubrzo nakon prve kazne u sandučić joj je stigla druga, treća i četvrta. Za nekoliko dana stigla joj je kazna od 1200 eura, odnosno, ako se plati na vrijeme, polovična kazna od 600 eura (pojedinačna kazna za vožnju autocestom bez vinjete je inače 300 eura). Kad je naša čitateljica počela razmišljati i istraživati ​​što bi moglo poći po zlu, sinulo joj je. Mateja je ljetos promijenila tablicu na vozilu i zaboravila da je vinjeta pričvršćena na tablicu vozila.

U Darsu baš i nemaju sluha za takve slučajeve. Pojasnili su nam da je e-vinjeta vezana uz registarsku oznaku vozila sukladno regionalnim zakonskim propisima i ne može se prenijeti na novu registarsku oznaku. Za novi registarski broj potrebno je kupiti novu e-vinjetu. Podatke na e-vinjeti moguće je promijeniti samo unutar 15 minuta od kupnje. Ispravak eventualnih grešaka u matičnoj oznaci moguć je samo na prodajnom mjestu na kojem je kupac kupio e-vinjetu. Nije moguće mijenjati podatke na e-vinjeti koju je kupac kupio putem internetske trgovine i za koju je odredio trenutnu valjanost.

Koja su pravila?

„Ukoliko je vozilo s registracijskom oznakom uz koju je vezana godišnja (odnosno polugodišnja za motocikle) e-vinjeta odjavljeno iz registra registriranih vozila prije isteka njezine valjanosti, vlasnik ili posjednik vozila može od cestarine zatražiti da se u roku od 10 dana od registracije registrira vozilo s registracijskim brojem. prometnika povrat razmjernog dijela vrijednosti godišnje (odnosno polugodišnje za motocikle) e-vinjete za vrijeme od dana odjave vozila iz evidencije registriranih vozila do dana isteka iste. Isto vrijedi i ako je vozilu s registracijskim brojem na koje je vezana elektronička vinjeta prije isteka njezine valjanosti nadležno tijelo izdalo novi registarski broj s drugim brojem (npr. zbog krađe ili gubitka registarske pločice ), odnosno za razdoblje od datuma izdavanja novih registarskih pločica do isteka e-vinjete.” dodali su da za vozila registrirana u Sloveniji,

U Darsu su objasnili da ako se vlasništvo nad vozilom zajedno s registarskom pločicom vozila, na koju je pričvršćena godišnja ili polugodišnja e-vinjeta, prenese na novog vlasnika ili posjednika vozila, prijašnji vlasnik ili nositelj vozila ne može se ukinuti. vozila ne može ostvariti pravo na povrat razmjernog dijela vrijednosti e-vinjete.

“Također, vlasnik ili posjednik vozila nema pravo na povrat razmjernog dijela vrijednosti godišnje ili polugodišnje e-vinjete, ako je e-vinjeta pričvršćena na privremenu probnu registarsku pločicu vozila.” najkasnije u roku od 30 dana od dana nastanka razloga za povrat razmjernog dijela vrijednosti. Zahtjev mora podnijeti vlasnik vozila.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *