Press "Enter" to skip to content

Kina ispalila rakete u vode oko Tajvana. Tajvan: Palo 11 raketa, spremamo se za rat

KINESKA vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, izvijestila je jutros kineska državna televizija, a prenosi Reuters.

Istodobno je tajvansko ministarstvo obrane priopćilo da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem razine pripravnosti i da će prikladno reagirati na “neprijateljsku situaciju”.
Tajvan: Kina je lansirala 11 raketa u vode oko Tajvana
Kina je danas lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini sjeverne, južne i istočne obale Tajvana, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane.

Lansiranja su uslijedila u nekoliko valova, s početkom nešto prije 14 sati po lokalnom vremenu i trajala su oko dva sata.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu sigurnost otoka i eskalirala napetosti u regiji.

Također je pozvala međunarodnu zajednicu da osudi kinesku vojnu prijetnju i zemlje da brane slobodu i demokraciju.

Kina provodi brojne vojne vježbe oko Tajvana. Kineska službena novinska agencija Xinhua rekla je da su vježbe usmjerene na “blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu zračnog prostora”.
Tajvan: Pripremamo se za rat, ali ne tražimo ga
Tajvanska vojska izdala je priopćenje u kojem je rekla da su njezine snage u stanju pripravnosti i pomno prate kineske vježbe.

“Ministarstvo nacionalne obrane ističe da će se pridržavati načela pripreme za rat bez traženja rata, te sa stavom da ne eskalira sukob i izaziva sporove”, stoji u priopćenju.

U skladu s tim održane su vježbe civilne zaštite i postavljene su obavijesti u određenim skloništima u slučaju zračnog napada.

“Kinesko iracionalno ponašanje namjerava promijeniti status quo i narušiti regionalni mir i stabilnost”, reklo je ministarstvo.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *