Press "Enter" to skip to content

KLANJAO NA JAVNOM MJESTU, POGLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA KADA JE POLICIJA DOŠLA DO NJEGA

Allah zna šta je u njegovom srcu i koje su mu bile namjere, ali sudeći po ovome što vidimo, brat se ne boji nikog sem Allaha te nastavlja da obavlja namaz, iako dvojica prisutna policajca možda i nisu bila za to…

Neki ljudi, kada ih upitate zašto ne klanjaju namaz, daju jedan veoma smiješan odgovor: „Nemam vremena.“ Pogledajte ovu besmislicu! Za sve se ima vremena, ali za nešto što je cilj našega stvaranja, za namaz, nema se vremena! Ko će povjerovati u ovo?

Islam nalaže da se namaz obavlja u džematu (skupno), s preporukom da to bude u džamiji, jer predstavlja jedinstven skup i druženje muslimana, što povećava njihovu međusobnu ljubav i bratstvo.

Namaz obavljen u džematu vrijedi mnogo puta više od namaza koji se obavi samostalno, o čemu je Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, kazao: “Namaz u džematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od pojedinačnog namaza” (Buharija, 619., Muslim, 650., Ahmed, 5921.)

Napomenut ćemo da je namaz ispravan bilo gdje da se obavi, što je jedan od znakova Allahove milosti prema nama koju potvrđuje predanje od Allahovog Poslanika, Allah mu mir i spas darovao:

“Cijela zemlja mi je učinjena čistom i mjestom za obavljanje namaza, pa koga god od moga ummeta zatekne namasko vrijeme na nekom mjestu, neka tu i obavi namaz.” (Buharija, 328., Muslim, 521.)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *