Ko ih nauči napamet i pojmi znanjem, ući će u Džennet

svjetlo-dunjalukaJedan od najuzvišenijih izvora vjerovanje je spoznaja Allahovih lijepih imena, jer je robova spoznaja Allahovih imena uzrok ulaska u Džennet. Ako u Džennet ne može ući niko osim vjernika, onda je robova spoznaja Allahovih imena uzrok njegova imana koji je obavezan za ulazak u Džennet i izvor njegove snage i postojanosti. Buharija i Muslim bilježe hadis od Ebu Hurejrea, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ” Allah ima 99 imena, stotinu manje jedno. Ko ih nauči i po njima postpui, ući će u Džennet. “Riječi ko ih nauči napamet i obuhvati znanjem (men ahsaha) podrazumijevaju učenje napamet, shvaćanje njihova značenja, poznavanje na šta ona ukazuju i postupanje prema onome što svako ime od nas zahtijeva. Spominjanjem i veličanjem Uzvišenog Allaha, upućivanjem dove Allahu Njegovim imenima, usklađivanjem svoga odgoja i morala sa odgojem i moralom lijepih imena i svojstava, čistimo svoje duše, popravljamo svoja djela, više smo u pokornosti našem Gospodaru, povećava se poimanje Allahove Uzvišenosti i veličine, strahopoštovanje spram Njega i ljubav prema Njemu. Musliman uvijek osjeća da je Allah s njim u svakoj situaciji tako da je njegovo srce usađen osjećaj konstantnog nadzora i kontrole Uzvišenog Allaha nad njim, pa ga to štiti od šejtanskih došaptavanja.

Kaže Uzvišeni: “Oni koji se boje Allaha, čim ih dodirne sablazan šejtanska, sjete se, i odjednom dođu sebi. ” (El-Earaf, 201.)

Posljednje što ti želim reći, brate muslimanu, u kontekstu ovog poglavlja jest da si obasut blagodatima poslije kojih blagodati nema. Allah te je obasuo blagodatima vjerovanja i upute, a udaljio te je od strovaljivanja u Vatru i zapadanja u zabludu. Zato zahvaljuj Allahu na blagodatima kojima te obasuo i traži da ti poveća iz Svoje dobrote. Znaj da tvoja radost na tim blagodatima neće biti potpuna sve dok se tvoje srce potpuno ne oslobodi samo za Allaha, uzvišena je Njegova veličina i slava. Ti si se kroz ovaj jedan brzi osvrt podučio kako da okačiš i vežeš svoje srce za Allaha, pa zbog toga ustraj u iskrenosti i činjenu dobrih djela kako bi osjetio slast imana i pokornosti.

svjetlo-dunjaluka.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara