Press "Enter" to skip to content

KO JE BILA ANGELA MERKEL PRIJE NEGO JE POSTALA NJEMAČKA KANCELARKA?

Godine 1990. lokalni političar Volhard Molkentin (Wolfhard Molkentin) očajnički je tražio nekoga iz svog CDU ko bi se takmičio u baltičkoj izbornoj jedinici na prvim izborima u ujedinjenoj Njemačkoj. Tada mu je neko na uho šapnuo – “Merkel”.

Potpuno nepoznata Angela Merkel osvojila je mandat u izbornoj jedinici 267, koja uključuje baltički obalski grad Stralsund i ostrvo Ruegen. Bio je to početak njenog puta prema “saveznoj kancelariji”.

– Merkel se ni nakon 16 godina upravljanja najvećom evropskom ekonomijom “suštinski nije promijenila” – rekao je Molkentin AFP-u, sjedeći za stolom za kojim je Angelu nekada dočekivao sa kafom i kolačima.
Pomoć u političkoj karijeri

– Bila je vrlo jednostavna, stabilna i pouzdana osoba, što i dalje jeste – objasnio je danas 80-godišnji Molkentin.

Merkel se u utorak posljednji put vratila u svoju izbornu jedinicu zajedno sa kandidatom njenog CDU za kancelara Arminom Lašetom (Laschet) koji zaostaje u anketama i potrebna mu je podrška nekoliko dana prije izbora.

Sa još izuzetno popularnom kancelarkom bio je i Georg Gunter, lokalni CDU-ovac koji se nada da će je zamijeniti u izbornoj jedinici.

Gunter je samo tri godine stariji nego što je Merkel bila 1990. kada je prvi put ušla u Bundestag. U toj izbornoj jedinici kasnije će pobijediti još sedam puta.

Merkel rijetko ima vremena da se vrati u Stralsund i da obiđe ljude koji su joj pomogli u političkoj karijeri.

Molkentin ju je, prije ovog, posljednji put primio u svom domu u Gramendorfu u decembru.
Božićna guska

Svake godine, do 2020., donio bi joj božićnu gusku, a ona ga je pozivala na sve svoje svečane zakletve.

Hans-Joakim Bul, bivši ribar koji živi na ostrvu Ruegenu, poznatom po bijelim pješčanim plažama, nije zaboravio prvi susret s Merkel kada je imala 36 godina.

Prisjetio se kako je buduća kancelarka pažljivo slušala dok su on i njegov otac prigovarali zbog evropskih ulovnih kvota.

– Nikada nije obećala da će biti bolje. Ali rekla nam je: “Vaše probleme ću staviti na sto” – prisjeća se 64-godišnjak.

Oronula ribarska koliba u kojoj je Bul razgovarao s Merkel više ne postoji, ali ostala je fotografija buduće kancelarke rumenih obraza sa njegovim ocem.

– Popila je sa nama četiri ili pet rakija – nasmijao se Bul.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *