Press "Enter" to skip to content

KO JE ČOVJEK KOJI SE RODIO UNUTAR KABE

Unutrašnjost svetog mjesta za muslimane u Mekki već godinama se nalazi pod ključem.

Vrata islamskog svetog hrama Kabe otvaraju se dva puta godišnje – kada se čisti unutrašnjost hrama, ali i za posebne goste ovoga grada. No, nije oduvijek bilo tako.

U historiji ovog svetog mjesta zabilježen je prema predaji jedan neobičan slučaj. Postojao je samo jedan čovjek na svijetu koji je rođen u unutrašnjosti Kabe. Njegovo puno ime je Hakim ibn Hizam ibn Huvejlid ibn Esed ibn Abd’uliz ibn Kasi ibn Kilab Ebu Halid el-Kureši el-Esedi.

Žena Muhammeda a. s., posljednjeg Božijeg poslanika, bila je njegova rodica.

O ovom čovjeku pisao je i Buharija, poznati islamski učenjak iz Buhare (Uzbekistan), poznat po svome kapitalnom djelu zbirke hadisa Sahih Buhari, ali i Muslim, također jedan od najpoznatijih sakupljača hadisa.

“Živio je Hakim ibn Hizam 120 godina: 60 godina u džahilijjetu i 60 godina u islamu”, piše Buharija.

Naime, njegova majka je sasvim slučajno ušla u Kabu dok je bila otvorena za posjete i obilaske povodom neke svečanosti. U tom trenutku osjetila je porođajne bolove, srela nasred Kabe i potom rodila zdravog dječaka.

Hakim je bio jedan od velikana i uglednika arapskog plemena Kurejš, koji su manipulacijom izborili pravo da upravljaju Kabom i Mekkom, navodi se na stranici Islamske zajednice. Govorilo se da je izrastao u velikog čovjeka.

Ipak, punih dvadeset godina – do oslobođenja grada Mekke – Hakim je bio nevjernik koji se neko vrijeme borio protiv poslanika Muhammeda. No, kasnije je Hakim počinio “tevbu”, odnosno pokajanje, primio islam i ostatak svog života proživio u skladu s islamom.

Poznato je i da je preminuo 54. godine prema hidžretskom kalendaru.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *