Press "Enter" to skip to content

Ko je Rasmus Paludan: Najavio da će donijeti svinjsku krv i proliti po svetoj knjizi, za migrante bi otvorio logor na Grenlandu

Rasmus Paludan, vođa danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), u utorak je novom provokacijom spalio primjerak Kur’ana u gradu Tarnbyju u Danskoj.
Paludan, koji je prethodnih dana provocirao muslimane spaljivanjem Kur’ana tokom Uskrsa u raznim gradovima Švedske, ovaj put je u prisustvu policije primjerak Kur’ana spalio u gradu Tarnbyju, a sve je objavio i na društvenim mrežama, prenosi Anadolija.

Ovaj ekstremni desničar primjerak Kur’ana je spalio u naselju Sneserevej, u kojem žive brojni muslimani.

Paludan je potom izjavio da ga švedska policija nije mogla štititi te da je ovo izveo u Danskoj, kako bi pokazao da ga danska policija može zaštititi.

Paludana je, dok je spaljivao primjerak Kur’ana, čuvalo oko 30 policajaca, a područje gdje je to izveo bilo je okruženo policijskom trakom.

U blizini incidenta se nalazilo i sedam pripadnika policije u civilu iz Danske obavještajne agencije (PET).

Paludan je proteklih dana u nekoliko švedskih gradova, uz veliko prisustvo i zaštitu policije, spaljivao primjerke Kur’ana i izazivao negodovanje lokalnog muslimanskog stanovništva.
Ko je Rasmus Paludan?

Paludan predvodi stranku Čvrsti smjer koja je i ovoga puta uspjela isprovocirati grupu muslimanskih mladića, koji su njega i pristalice gađali kamenjem i palili kontejnere, dok i jedne i druge policija nije rastjerala suzavcem i na kraju udaljila izvjesnog Paludana.

Najavio da će sa istog mjesta spaliti mnogo Kur’ana

Evo, kako je Paludan na svom Facebook profilu vidio taj događaj: “Odlučio sam otkazati današnje demonstracije u Linköpingu i Norrköpingu. Policijska uprava istočne regije, baš kao i policijska uprave južne regije, pokazale su se nesposobnima zaštititi me od demonstranata. Da sam teško povrijeđen ili ubijen zbog nesposobnosti policijskih vlasti, to bi bilo jako tužno za Šveđane, Dance i ostale sjevernjake”, napisao je Paludan, koji je na istom mjestu najavio da će “spaliti puno Kur’ana i vjerovatno donijeti svinjsku krv kako bi je proljevao po svetoj knjizi.”

Nije prvi put da Paludan baca primjerke Ku’rana u zrak protesta protiv muslimanskih vjernika koji se mole pred zgradom danskog parlamenta. Isto je napravio i krajem marta. Tada je povod bio džuma – namaz na otvorenom u spomen na oružane napade na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojem je ubijeno pedeset, a ranjene su desetine muslimana.

Klanjanje je bilo uredno najavljeno policiji, no ekstremistima iz Čvrstog smjera to ništa nije značilo pa su provocirali svoje sugrađane muslimanske vjeroispovjesti i zapalili Kur’an stotinjak metara dalje od mjesta na kojem se odvijala molitva na otvorenom.

Osvojio 1,8 posto glasova na izborima u Danskoj

Ramsus Paludan rođen je 1982. godine, a stranku Čvrsti smjer utemeljio je 2017. Paljenje svetih knjiga mu je “specijalitet”. Na taj gnusni čin dio muslimana iz Danske najčešće odgovara demonstracijama, paljenjem automobila i nasiljem.

Sebe opisuje kao “najveću patriotsku stranku u Danskoj”. Osvojio je 1,8 posto glasova na izborima u Danskoj 2019. godine. Što govori da trenutno njegova popularnost nije velika u zemlji.

Migrant protiv migranata

I sam Paludan je migrant. Njegov otac je Šveđanin, novinar Tomas Polvall, koji je povremeno živio u Švedskoj, pa ima i švedsko državljanstvo, tako da za Paludana kažu da je dansko-švedski političar. Također, danske su ga vlasti od 2020. proglasile Šveđaninom. Stariji brat mu je pjesnik Tine Paludan.

Na snimku od prošle godine Paludan se čuo kako kaže da želi izbrisati ime muslimana sa planete.

Ramsus Paladun je s 25 godina diplomirao pravo kao jedan od najboljih u svojoj generaciji. Za vrijeme studija ga je, dok je vozio bicikl, udario automobil, zbog čega je morao na operaciju mozga.

Paludan je u fokus javnosti stigao kao branitelj koji je zastupao žestoke kritičare sistema; zagovornike medicinskog kanabisa, ali i one koji su tražili azil. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kopenhagenu, predavao je građansko i imovinsko pravo.

Kad kažemo da je Paludana prilikom paljenja Kur’ana štitila policija, treba razjasniti da je zbog ugroženosti kojoj je izložen zbog svojih antimuslimanskih stavova, stalno pod njihovom zaštitom. Paludan poziva na protjerivanje svih stranih državljana iz Danske koji se dobrovoljno ne žele vratiti u svoje zemlje ili to ne mogu, u logore na Grenlandu.

Osuđen na tri mjeseca zatvora zbog rasizma

Godine 2020., na Okružnom sudu u Næstvedu, predsjednik stranke Čvrsti smjer osuđen je na tri mjeseca zatvora zbog rasizma. Također je morao platiti 30.000 kruna Somalki koju ju tokom protesta u Nørrebru nazvao prostitutkom. Suočio se tada s ukupno četrnaest optužbi, uključujući rasizam, klevetu i opasnu vožnju.

U junu 2020, Paludan je održao demonstracije u Aarhusu u Danskoj, kada je 52-godišnji muškarac izvukao nož, ušao u ograđeno područje i potrčao prema njemu. Policija je ispalila hitac upozorenja, ali napadač nije odložio oružje, nakon čega su zapucali i napadača ranili u nogu. Poslije su izbili veliki nemiri u kojima je deblji kraj izvukla policija.

Incident koji se dogodio u nedjelju, tek je jedan od onih koje Paludan tek ima namjeru izazvati demonstrirajući u velikim švedskim gradovima. Čim najavi da će spaliti Kur’an, muslimani iz Danske pozivaju na kontrademonstracije, a to kao i u nedjelju u Kopenhagenu, obavezno uključujuje uništavanje privatne i javne imovine i napade na policiju.

U aprilu 2019, Paludan je održao demonstracije u Viborgu u Danskoj. Na protestima su uhapšene tri osobe, a 24-godišnji Sirijac, koji je na njega bacio kamen, osuđen je na 60 dana zatvora. Zaprijećeno mu je deportacijom i zabranom povratka u Dansku na šest godina.

U vezi s planiranim spaljivanjem Kur’ana u Malmöu u augustu 2020, Paludanu je zabranjen ulazak u Švedsku na dvije godine, ali je u oktobru dobio švedsko državljanstvo zbog državljanstva njegovog oca.

U januaru 2013., Paludanu je određena zabrana prilaska na pet godina 24-godišnjem muškarcu kojeg je uhodio od 2010. godine. Riječ je o njegovom kolegi s fakulteta. Unatoč zabrani prilaska, Paludan je nastavio s uhođenjem i uznemiravanjem mladića.

U augustu 2021., prema pisanju danskog Ekstra Bladeta, Paludan je na internetu raspravljao o seksu s maloljetnicima u dobi od 13 do 17 godina. Danski političar nije negirao sudjelovanje u raspravi na netu, ali je naglasio da nije znao koliko godina imaju ostali sugovornici i da bi ga moderatori rasprave zaustavili u diskusiji da je prešao granice dobrog ukusa i kršio pravila komuniciranja na društvenim mrežama.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *