Press "Enter" to skip to content

KOLIKO GRIJEHA ZARADIŠ KAD VIKNEŠ NA SVOJU MAJKU?

Čovječe, ako hoćeš biti sretan, govori dobre riječi, ne psuj nego blagosiljaj ljude, nemoj nikad reći da ne možeš već kaži da možeš i hoćeš.

Najviše bolesti nastaje jer je duša bolesna, a nju ne liječi ni psihijatrija ni medicina. Tijelo je tromo, ali ti si čovjek po svome duhu – tijelu možeš reći da ustane, da radi, da vježba.

S tijelom smo samo u ovom, sadašnjem trenutku, s njim ne možemo otići u prošlost ili budućnost, ali s duhom možemo, možemo reći da ćemo za deset godina biti takvi i takvi.

Duhovna obnova samo je tebi pomoć, a nije to pomoć Bogu, duhovnom učitelju, nastavniku; to je pomoć tebi da budeš čestit, uspješan, vrhunski čovjek. Duhovna obnova je obnova tebe kao čovjeka, obnova tvoje savjesti.

A šta je savjest?

Ona je kao tvoj dobar prijatelj, kao policajac na autoputu koji ti kaže da na tom mjestu ne smiješ voziti više od četrdeset na sat, a ako voziš sto pedeset otići ćeš s ulice, poginućeš.

Savjest ti kaže: ne smiješ psovati, ne smiješ ogovarati, nemoj biti bezobrazan prema roditeljima, nemoj danas biti lijen, ustani na vrijeme, to je savest. I ako to napraviš, blago tebi.

Savjest ti kaže nemoj psovati, nemoj govoriti ružne riječi, danas nekoga ohrabri, govori lijepe i nježne riječi – kad to činiš, čitavo tvoje tijelo postaje zdravo.

Nauka o duhovnoj obnovi, a ona je danas vrhunska nauka, kaže: Svaka tvoja negativna riječ, svaka tvoja psovka, ogovaranje, svako tvoje mrmljanje ubija ćelije tvog tijela i tvog mozga.

Sjeti se toga kad svojoj majci kažeš neku ružnu riječ, bježiš od nje; sjeti se kad svom kolegi nešto opsuješ, ne možeš ga više pogledati u oči, a neće ni on tebe jer si zao čovjek. A kad si zao, niko neće s tobom da se druži.

Savjest je naš organ koji nam govori: Čovječe, ako hoćeš biti sretan, govori dobre riječi, ne psuj nego blagosiljaj ljude, nemoj nikad reći da ne možeš već kaži da možeš i hoćeš.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *