Press "Enter" to skip to content

Koliko je intenzivan trenutni toplotni val? / Sladić: Vrlo! – Evo šta nas tek čeka…

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 18, a dnevna oko 33 °C, saopćeno je iz FHMZ-a.

Zbog visokih temperatura izdato je i narandžasto upozorenje širom naše zemlje, a na snazi je od danas do 27. avgusta.

“Maksimalne temperature zraka između 33 i 40 °C, lokalno u sjevernim područjima Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 °C”, naveli su iz FHMZ-a te podsjetili na preporuke, odnosno mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):

“Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

O vremenskim (ne)prilikama koje su pred nama oglasio se i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Koliko je intenzivan trenutni toplotni val? Vrlo!

Primjeri su to sa radiosondažnih stanica Novara Cameri (Italija) i Stuttgart (Njemačka). Da biste pronašli tačku ledišta, potrebno je na obje lokacije popeti se na nadmorsku visinu od oko 5000 metara nadmorske visine (dio gdje crvena linija presjeca 0 °C izotermu – isprekidanu tirkiznu liniju). Tačnije, za primjer Stuttgarta, do 4858 metara nadmorske visine gdje je vertikalni profil dosegnuo 0.6 °C – što otprilike i odgovara visini Mont Blanc gdje je 2022, 2019. i 2003. zadnji put temperatura zraka na najvišem europskom vrhu prelazila 0 °C.

Toplotni val će polako se širiti i prema istoku, odnosno prema Balkanu. Najviše temperature zraka očekujemo oko 25/26.08. uz dnevne vrijednosti od 32 do 37, na jugu do 40 °C”, naveo je Sladić.

Nešto kasnije je objavio grafikon sa prognoziranim dnevnim temperaturama zraka u subotu, 26.08.2023. prema, kako je naveo, numeričkom prognoznom modelu ICON, a na kojem je vidljivo da će se živa u termometru u pojedinim dijelovima BiH približiti 40. podioku.

Oslobođenje

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *