Press "Enter" to skip to content

KOLIKO JE ZAISTA OPASNO TUŠIRATI SE TOKOM GRMLJAVINE?

Mary Ann Cooper, doktorica hitne medicine i specijalista za medicinsku i gromobransku sigurnost za Livestrong.com otkrila je da li je opasno tuširati se tokom grmljavine, kao i kako sigurno odrediti vrijeme kupanja ili tuširanja.

Ako ste se ikada zapitali da li možete da se tuširate ili kupate tokom grmljavine, jednostavan odgovor je da ne biste trebali.

  • Grom može doći u vodu jer voda provodi struju”, kaže Mary Ann Cooper, doktorica hitne medicine i specijalista za medicinsku i gromobransku sigurnost u američkom Nacionalnom savjetu za sigurnost od groma.

Grom također može putovati kroz vodovod, a zatim indirektno pogoditi vas i uzrokovati povrede od groma. Čak putuje brže kroz nadopune, žice i metal, uzrokujući neposrednu prijetnju ako udari u vaš dom ili zgradu.

  • Zato ne želite da se tuširate”, kaže dr. Cooper.

Pritom ne treba izbjegavati samo kupanje. Bilo kakve aktivnosti u zatvorenom prostoru koje uključuju vodovod treba izbjegavati i za vrijeme grmljavine, prema američkom Nacionalnom savjetu za sigurnost grmljavina. To uključuje pranje suđa ili ručno pranje odjeće.

Mogući efekti udara groma

I dok je to rijetko – šanse da budete pogođeni tokom života su oko 1 prema 15.300, prema NWS-u svaki direktan ili indirektan kontakt s munjom može rezultirati ozbiljnim i možda trajnim ozljedama.

Prema Dr. Cooperu, uobičajene nuspojave udara groma uključuju: povrede mozga, hronični bol i manje opekotine.

  • Povreda od groma je povreda nervnog sistema, a ne povreda od opekotina. U većini slučajeva, opekotine od groma su vrlo male – ne one koje zahtijevaju hospitalizaciju”, pojasnila je.

Međutim, povreda mozga uslijed udara groma može uzrokovati ozbiljnije posljedice, poput amnezije, zaborava i poteškoća u učenju novih vještina.

Koliko dugo nakon oluje je potrebno čekati na tuširanje?

Dokle god traje oluja, tuš ili kada mogu sačekati. Trebalo bi da se ne tuširate najmanje 30 minuta nakon što čujete poslednji udar groma, kaže dr. Cooper.

Dok se skrivate od oluje, prema Dr. Cooper druge stvari koje treba izbjegavati uključuju sljedeće: svaku aktivnost na otvorenom, električne utičnice, sve vodovodne instalacije, metalni predmeti, prozore i vrata te korištenje telefona s kablom.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *