Press "Enter" to skip to content

KOLINDA: TREBAMO LI NOVI RAT DA BI BIH DOBILA STATUS KANDIDATA?

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Europska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

“Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH”, izjavila je Grabar-Kitarović.
Bivša predsjednica sudjelovala je danas u portugalskom gradiću Estorilu na konferenciji o globalnim izazovima. Na tom godišnjem skupu “Estoril Conferences” sudjelovala je i dok je bila predsjednica Hrvatske od 2015. do 2020. godine.

U području takozvanog Zapadnog Balkana status kandidata za članstvo u EU imaju Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija, dok su BiH i Kosovo tek potencijalne kandidatkinje.
Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

“Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU”, upozorila je konzervativna političarka koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske, posljednje zemlje koja je ušla u Europsku uniju 2013. godine. Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokracije i administracije te da ta država treba ostati cjelovita.
“Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas”, izjavila je.

Bivša predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i surađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

“Također nije niti tajna da Milorad Dodik redovito putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti”, napomenula je Grabar-Kitarović.
“Iskreno, da sam na mjestu predsjednika Putina, gdje bih počela pratiti probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om”, dodala je bivša predsjednica. Ona je od 2011. do 2014. bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Napomenula je da situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju ako je cilj završiti sukob u Ukrajini i izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju tog konflikta. Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 24. veljače, mogao potrajati pošto trenutačno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.
“Moramo nastaviti inzistirati na diplomatskom rješenju”, poručila je Grabar-Kitarović, dodavši da Zapad treba ostati ujedinjen u stavu prema Rusiji te ne popuštati njenim pritiscima.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.