Press "Enter" to skip to content

KOMANDANT AMERIČKIH ORUŽANIH SNAGA: “Potaknuti ruskim utjecajem, opstrukcionisti traže veću autonomiju Republike Srpske”

Srbija je zadržala svoj strateški cilj pridruživanja Evropskoj uniji, tražeći ravnotežu između Istoka i Zapada, dok se Bosna i Hercegovina i dalje suočava sa političkom i etničkom nestabilnošću.

To je, između ostalog, rekao general Tod Wolters, zapovjednik američkih oružanih snaga u Evropi (USEUCOM) i zapovjednik NATO-ovih snaga u Evropi u izvještaju koji je prezentirao Senatu.

O Bosni i Hercegovini je rekao da se „i dalje suočava s političkom i etničkom nestabilnošću“.

“Potaknuti ruskim utjecajem, opstrukcionisti traže veću autonomiju bosanskohercegovačkog političkog entiteta sa srpskom većinom, Republike Srpske, kako bi oslabili državne vlasti i osujetili daljnje usklađivanje sa zapadnim institucijama. Nacionalistička politika i narativi o etničkim podjelama između Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Hrvata i bosanskih Srba osporavaju sposobnost BiH da zacrta put trajne stabilnosti i konačnog članstva u NATO-u. Ipak, SAD održava čvrste veze s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pomažući njihov napredak u nastojanju da dostignu standarde NATO saveza“, kazao je.

U Waltersovom izvještaju se nalazi i procjena situacije na Zapadnom Balkanu.

„Zapadni Balkan ostaje strateški značajna regija kao veza za strateško natjecanje gdje Rusija, a sada i Kina, koriste maligni utjecaj kako bi ojačali postojeće etničke napetosti u nastojanjima da se potakne nestabilnost. Rusija koristi društvene i političke pritiske da spriječi euroatlantsko usklađivanja i integraciju zemalja“, naveo je.

„Od ruskog napada na Ukrajinu, balkanske članice NATO-a i partneri udružili su napore za pomoć i podršku. Pojava Kine kao alternativnog pokrovitelja za gospodarsku i obrambenu suradnju, pod sumnjivim uvjetima, dodatno remeti regiju. S naše četiri najnovije NATO saveznice, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Albanijom, proširili smo bilateralne obrambene odnose u korist europske kolektivne sigurnosti na južnom krilu NATO-a“, dodao je.

Wolters je rekao i to da Kosovo i Srbija moraju ostvariti značajniji napredak prema normalizaciji odnosa.

„Podržavamo dijalog između strana uz posredovanje EU-a koji radi na mirnom i trajnom rješenju. NATO-ove snage za Kosovo (KFOR) zadržavaju mali, ali značajan doprinos SAD-a, u jačanju regionalne stabilnosti. KFOR omogućava uvjete potrebne za sigurno okruženje u postizanju političkog rješenja o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Sjedinjene Države nastavljaju važne aktivnosti u desetogodišnjoj tranziciji kosovskih sigurnosnih snaga u ograničene snage teritorijalne obrane“ rekao je.

Govoreći o Srbiji, Wolters je rekao da je ta zemlja zadržala svoj strateški cilj pridruživanja EU, tražeći ravnotežu između Istoka (Rusija i Kine) i Zapada.

„Međutim, Srbija se nedavno pridružila 140 drugih zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u osudi ruske agresije u Ukrajini. Srbija ima dug put do konačnog pristupanja EU-u, a njezino puno usklađivanje s vanjskom politikom EU ostaje važan dio toga. Sjedinjene Američke Države i naši saveznici su posljednjih godina poboljšali bilateralne obrambene veze sa Srbijom, uz povećanje suradnje u vojnim vježbama, obuci i suradnji na međunarodnom očuvanju mira“, kazao je.

(Al Jazeera)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *