Press "Enter" to skip to content

Koronavirus: Zašto sada zaraženi ljudi ne padaju kao u Kini?

Pojava novog virusa COVID-19 krajem prošle godine u Kini uznemirila je građane širom svijeta. Informacije iz januara govorile su o opasnom virusu koji se širi u dalekoj Kini, broju oboljelih i mrtvih, a uznemirujući snimci iz Wuhana, grada u kojem se virus pojavio i širio nevjerovatnom brzinom, govorili su da je na pomolu nova katastrofa.

Jezive scene iz Kine preplavile su društvene mreže. Fotografije i snimci iz ove zemlje su uznemirili građane širom svijeta. Kinezi na snimcima zaraženi koronavirusom padali su kao pokošeni po ulicama.

Nakon Kine koronavirus se proširio i na ostale dijelove svijeta. Italija je postala novo žarište, zatim Španija i Njemačka. I iz ovih zemalja pojavili su se snimci iz bolnica koji pokazuje katastrofalno stanje bolesnika.

Međutim, ono što je posebno interesantno je zašto u državama sa velikim brojem slučajeva zaraze stanovnici ne padaju na ulicama, kao što je bio slučaj u Wuhanu. Zašto se više ne pojavljuju snimci takvog karaktera? Da li su snimci  stvarni ili su samo dio medijskog plana stvaranja panike kako bi se građani širom svijeta uplašili? Nekim fotografijama i snimcima stvara se bespotrebna panika sa mnogo lažnih i netačnih informacija. Index.ba je i ranije pisao na tu temu kada su korištene fotografije kovčega u Italiji, a koje nisu nastale u doba koronavirusa. Tekst možete pročitati na linku ispod.

Dezinformacije u doba zdravstvene krize mogu imati tragične posljedice. Mnogo informacija o koronavirusu nalazi se na skoro svim društvenim mrežama, od teorija zavjere do neprovjerenih izvještaja i savjeta, ali i zlonamjernih medijskih kampanja. Dok epidemija testira sposobnost tehnoloških kompanija da uklone lažne vijesti tokom globalne vanredne situacije, pojedine vlade i njihove agencije preuzimaju kontrolu, pišu svjetski mediji.

S rezervom primite svakojake slike i snimke na društvenim mrežama a zbog sigurnosti svih nas OSTANITE KOD KUĆE.

(Index.ba)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!