Press "Enter" to skip to content

KOŠARAC: PREKO BISERE TURKOVIĆ STOTINE DŽIHADISTA I MUDŽAHEDINA JE DOBILO PASOŠ. NJENO PISMO ZAVRŠIT ĆE U KANTI ZA SMEĆE

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je jučer povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva pismo svjetskim zvaničnicama, uključujući generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, čelnike Evropske unije, ministre vanjskih poslova država članica Vijeća sigurnosti, Evropske unije i država članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Između ostalog, Turković je poručila:

“Mir koji je, u proteklih 26 godina, izgrađen mukotrpnim radom, teškim reformama i kompromisima ugrožava se ozbiljnim, sistemskim i koordiniranim pokušajem nezakonite izmjene ustavno-pravnog sistema Bosne i Hercegovine.
Dozvolite mi da vam iznesem nekoliko činjenica koje nepobitno potvrđuju da se, u trenutnoj geopolitičkoj situaciji radi o ozbiljnoj sigurnosnoj i političkoj prijetnji koja nije otklonjena niti prestala i koja i dalje prijeti da izazove širu destabilizaciju:
Neki od političkih predstavnika u entitetu RS, već godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija, nazivajući ih “nefunkcionalnim”, “nemogućim”, a Bosnu i Hercegovinu “propalom državom”, navodi se u saopćenju.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac danas je reagovao na ovo pismo te poslao sramne poruke.
“Od početka sukoba u Ukrajini, ali i mnogo prije toga, svjedoci smo notornih neistina o situaciji u BiH, koje Turkovićeva i drugi bošnjački političari, u saradnji sa odmetnutom Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, šire putem domaćih i inostranih medija, kao i u direktnim kontaktima sa stranim zvaničnicima. Turkovićeva je po ko zna koji put zloupotrijebila svoju poziciju s ciljem da domaćoj i svjetskoj javnosti plasira najradikalnije stavove svoje političke partije. Nažalost, takvo ponašanje bošnjačkih političara, koji na drastičan način krše Ustav, zakone i nadležnosti, postaje pravilo u svim zajedničkim institucijama, u kojima se na silu sazivaju sjednice, preglasavaju Srbi i Hrvati i pokušava nametnuti bošnjački unitaristički koncept kao jedino ispravno i moguće rješenje za BiH. Istina je, međutim, da takvo rješenje prestavlja put ka rušenju i nestanku BiH”, naveo je Košarac, piše Srpskainfo.

Košarac je dodao da su ovakva, neustavna i neovlaštena pisma Bisere Turković, namijenjena prije svega domaćoj javnosti, “budući da su svugdje na Zapadu uglavnom svjesni da ona predstavlja najradikalnije islamističko krilo SDA”.

“Pismo Turkovićeve završiće u kanti za smeće, baš kao što su u sjedištu NATO u Briselu i u Vašingtonu prije sedam godina završili zahtjevi njenog šefa Bakira Izetbegovića da se Turkovićevoj dodijele agremani za poziciju ambasadora. I u Briselu i u Vašingtonu svjesni su ratne uloge Turkovićeve, preko čijih ruku je, tokom ratnog službovanja u Zagrebu, prošlo na stotine zahtjeva za državljanstvo i pasoša koje su džihadisti i mudžahedini dobijali za ulazak u BiH”, naglasio je Košarac.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *