Press "Enter" to skip to content

KRALJ CHARLES 3: Poštovalac Islama, temeljito je proučavao Kur’an, čak uveliko učio arapski jer je zadivljen sa…

Zanimanje za novog britanskog monarha, kralja Charlesa III, poraslo je otkako je stupio na prijestolje u subotu, nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II.

Dok je ovaj 73-godišnjak decenijama bio u fokusu javnosti, velik dio pažnje oko njega uglavnom je bio usmjeren na njegov brak sa pokojnom princezom Dianom, koji je bio osuđen na propast.

Međutim, novi britanski monarh također je privukao pažnju svojim stavovima o nizu kulturnih i društvenih pitanja, uključujući klimatske promjene, politiku i religiju.

O islamu, Charles je u nekoliko navrata iznio svoja razmišljanja i otvoreno govorio o svom poštovanju prema njemu.

Pisac Robert Jobson u svojoj knjizi Charles sa 70: Razmišljanja, nade i snovi primijetio je da monarh proučava islamsku svetu knjigu Kur’an i potpisuje pisma muslimanskim vođama na arapskom jeziku.

Ovo su neka od njegovih razmišljanja o islamu i muslimanima koja se osnose na probleme u svijetu.

Zaštita okoline
Charles je decenijama bio otvoreni zagovornik ekoloških problema, te je pozivao svjetske lidere da traže hitna i dugoročna rješenja za klimatske promjene.

U govoru u oksfordskom Centru za islamske studije 2010. godine, Charles je na temelju svog znanja o islamu i Kuranu rekao da “postoje granice bogatstva prirode”.

“Ovo nisu proizvoljna ograničenja, to su ograničenja koja je nametnuo Bog i, kao takva, ako je moje razumijevanje Kur’ana ispravno, muslimanima je naređeno da ih ne prelaze”, rekao je Charles, član Engleske crkve.

Štoviše, u istom je govoru dodao: “Ovu planetu dijelimo s ostalim stvorenjima iz vrlo dobrog razloga – a to je da ne možemo postojati sami bez zamršeno uravnotežene mreže života oko nas. Islam je to oduvijek podučavao i ignoriranje te lekcije znači kršenje našeg ugovora sa stvaranjem.”

Danske karikature
Tokom posjete Univerzitetu Al-Azhat u Kairu 2006, Charles je kritikovao objavu karikatura u Danskoj koje su ismijavale Poslanika Muhammada, pozivajući sve da poštuju tuđa uvjerenja.

“Istinska osobina civiliziranog društva je poštovanje koje odaje manjinama i strancima… Nedavni jezivi sukobi i bijes zbog danskih karikatura pokazuju opasnost koja dolazi zbog našeg neuspjeha da slušamo i poštujemo ono što je drugima dragocjeno i sveto“, rekao je u svom obraćanju.

Karikature su dovele do rasprave o antimuslimanskoj mržnji i granicama slobode govora na zapadu.

Ramazan
Na početku ramazana u aprilu, Charles je rekao da bi svi trebali učiti „iz duha ramazana“.

“Nije to samo velikodušnost, već i suzdržanost, zahvalnost i zajedništvo u molitvi koja će pružiti veliku utjehu mnogima širom svijeta”, rekao je u izjavi.

“Velikodušnost duha i gostoprimstva muslimana ne prestaje me iznenađivati i siguran sam da će, kako ulazimo u sve nesigurnija vremena, muslimanska zajednica ponovo biti izvor ogromnog davanja ramazana.”

Islam i Zapad
Charles dugo zagovara zbližavanje muslimanskog svijeta i Zapada, te tvrdi da je bilo mnogo „nerazumijevanja“ islama na Zapadu.

“Ako na Zapadu postoji mnogo nesporazuma o prirodi islama, postoji i veliko neznanje o dugu koji naša kultura i civilizacija imaju prema islamskom svijetu. To je neuspjeh koji proizlazi, mislim, iz ludačke košulje historije koju smo naslijedili,” rekao je 1993. godine tokom često citiranog govora u oksfordskom Centru za islamske studije.

Charles je upozorio da se na ekstremizam ne smije gledati kao na “obilježje” islama i rekao da to nije “više monopol islama nego ono što je monopol drugih religija, uključujući kršćanstvo”.

IZVOR: AL JAZEERA

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *