Press "Enter" to skip to content

KRŠĆANI KANDIDIRAJU MUSLIMANA ZA GRADONAČELNIKA: Nisam otišao u politiku da bih dijelio plišane medvjediće

Ozan Iyibas je ovog vikenda izabran za prvog kandidata Kršćansko-socijalne unije (CSU) za gradonačelnika Neufahrna.

Ozan Iyibas je ovog vikenda izabran za prvog kandidata Kršćansko-socijalne unije (CSU) za gradonačelnika Neufahrna. Iyibas je islamske vjeroispovijesti. Ovaj 37-godišnji bankar je izabran jednoglasno.
Izabrala ga je lokalna podružnica CSU, upravo u njegovom rodnom Neufahrnu koji broji oko 20.000 stanovnika i nalazi se na sjeveru Minhena.
Međutim ni podrška njegove stranke, kao ni činjenica da u ovom malom mjestu iz kojeg dolazi ima više stranaca nego u berlinskoj četvrti Kreuzberg, nisu ga mogle zaštiti od neprijateljstava: Iyibas, koji je član CSU-a od 2007. godine, kaže da su mu prijetili i desničari, ali i vjerski ekstremisti.

Kaže da je čak dobio i prijetnje smrću: “No ja nisam otišao u politiku da bih dijelio plišane medvjediće već da bih tematizirao određene stvari u društvu”, kaže on, prenosi Deutsche Welle.

U vodećim krugovima CSU-a Iyibasova nominacija je dobro prihvaćena. To je prije svega naglasio generalni sekretar Markus Blume.

“Ozan Iyibas je izabran sa stopostotnom podrškom ne samo svog lokalnog CSU-a već i cijelog CSU-a. Radujemo se da se on kandidira. Na njegovom primjeru se pokazuje sljedeće: U CSU kao masovnoj stranci je sve moguće, i dobro je što je to tako”, rekao je on.

 

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!