Press "Enter" to skip to content

KRVNI UGRUŠAK! Ovo su neki od neočekivanih simptoma

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazati na to da krvni ugrušak pravi problem. Ukoliko osjetite neki od njih i ukoliko je osjećaj učestao, bilo bi dobro da se konsultujete sa ljekarom.
Kardiolozi kažu da je važno da prve znake tromba prepoznamo i time predupredimo posljedice. Prije svega, to zavisi od mjesta gdje se ugrušci jave.

Trombovi se obično pojave u proširenim venama u nogama. Onda noga otekne, bude bolna, poplavi ili pocrveni. To su tegobe velikog stepena, pa pacijent odmah ode na pregled. S druge strane, kad se trombovi pojave u plućima, onda je to praćeno gušenjem, bolovima u grudima, nekad i gubitkom svijesti i iskašljavanjem krvi. I tada se zbog svega toga pacijent obično odmah javi na pregled jer su tegobe takve.

Trombovi se mogu pojaviti i na drugim mjestima (na krvnim sudovima srca, pa se onda desi infarkt, ili u crijevima, mada se obično neće javiti u zdravom dijelu krvnog suda, već poslije preloma noge ili kuka, dugotrajnog ležanja…

Oni ne moraju da budu veliki, mada su svakako opasni. U tom slučaju, ugrušci uzrokuju osjećaj nedostatka vazduha, gušenje, a to može da zavara, pa se simptomi ne prepoznaju, posebno kod gojaznih osoba.

U slučaju da osjetite neki od simptoma koji upućuju na tromb, obavezno se javite lekaru. Takođe, na trombove treba paziti na vrijeme i gledati kako da ih predupredimo.

Mada krvni ugrušci ne znaju za rasu, pol ili starost i mogu da pogode bilo koga, ali ipak se izdvajaju stanja koja sa sobom nose povećan rizik za nastanak tromba. Pored povreda i operacija i osim onkoloških pacijenata, to su i kontraceptivne pilule, hormonska terapija, trudnoća, gojaznost, dugo sjedenje, posebno s prekrštenim nogama, pušenje, hronična oboljenja srca, pluća, dijabetes…

Kratak dah
Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

Učestalo kašljanje
Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima.
Možda ćete takođe iskašljavati sluz i čak i krv.

Bol u grudima
Ako osjetite bol u prsima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Bol u prsima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da uvijek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posljedice mogu postati kobne.

Jako crvenilo na nozi
Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Takođe, možete osjetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *