Press "Enter" to skip to content

KUR’AN ISPISAN KRVLJU: Sveta knjiga ispisana krvlju diktatora čuva se u bagdadskoj džamiji

Unutar riznice bagdadske Um al Kura džamije, u zasebnom sefu krije se neobičan primjerak Kur’ana…

Preko 600 strana ispisanih krvlju zaključano je u bagdadskoj Um al-Kura džamiji

Unutar riznice bagdadske Um al Kura džamije, u zasebnom sefu krije se neobičan primjerak Kur’ana, ispisan ne običnim mastilom, već krvlju bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina.

Nakon neuspjelog atentata na njegovog sina Udaja, Saddam Husein je odlučio da se okrene veri. Kao čin kojim je želio da obilježi svoje preobraćenje, irački predsjednik je dao 27 litara krvi u periodu od dvije godine, a umjetnik Abas Šakir Džudi al Bagdadi bio je zadužen da krv predsjednika pretvori u kaligrafiju.

Vlasti u Iraku danas ne znaju šta da rade sa ovim “artefaktom” – sa jedne strane, on je važan historijski dokument, dok je sa druge podsjetnik na eru Saddama Husseina i može biti iskorišten kao “relikvija” od strane njegovih pristalica. Osim toga, određene propovjedničke struje smatraju da je ovakav metod ispisivanja Kur’ana zabranjen.

Za sada krvavi Saddamov Kur’an je zaključan u posebnom sefu u riznici džamije Um al-Kura. Ključeve posjeduju samo šeik, šef gradske policije i treće osoba čiji je identitet skriven, a ko god poželi da vidi neobični Kur’an, mora da podnese zahtjev na razmatranje vladinom komitetu.

Preuzeto sa: TBT

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *