Press "Enter" to skip to content

Lavrovu svi okreću leđa, ostavljen po strani

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov imao je asa u rukavu kad je u februaru ugostio svoju britansku kolegicu Liz Trus na pregovorima u Moskvi.

– Priznajete li ruski suverenitet nad regijama Rostov i Voronjež – pitao je ministricu tokom njene prve posjete Rusiji.

Ujedinjeno Kraljevstvo nikada neće priznati ruski suverenitet u tim regijama, odgovorila mu je.

Sastavni dio Rusije

Problem za Truss bio je što su te regije sastavni dio Rusije pa je britanski ambasador bio primoran žurno ispraviti.

Incident je potaknuo Lavrova da na konferenciji za medije ogorčeno promumlja da je razočaran njihovim sastankom i optuži britansku kolegicu za lošu pripremu.

Ova zasjeda bila je simbolična za transformaciju Lavrova koji se u nekoliko godina iz urbanog majstora diplomatije kojeg su poštovali i neprijatelji pretvorio u kremaljsko napadačko oružje.

Njegovo sve svadljivije ponašanje osiguralo mu je nadimak Mr Njet (Gospodin Ne) kojeg su zapadnjački komentatori prvobitno dali Andreju Gromiku, sovjetskom ministru vanjskih poslova na vrhuncu Hladnog rata.

Napustili dvoranu

Lavrov je na poziciji ministra vanjskih poslova od 2004. godine, ali nije poznato u kolikoj je mjeri dio uskog kremaljskog kruga, javlja AFP.

BBC u svojoj analizi ocjenjuje da je, barem kada je riječ o Ukrajini, iako dojam možda nije na prvi pogled takav, zapravo već duže vrijeme ostavljen po strani. Dapače, u najnovijoj ukrajinsko-ruskoj krizi Lavrov se zalagao za dodatne diplomatske razgovore, no Putin ga je odlučio ignorirati.

Putinov šef propagande Lavrov, u javnosti gorljiv branitelj ruske invazije na Ukrajinu, sada je pod sankcijama zapadnog svijeta i zabranjeno mu je ondje putovati.

Kada se u ponedjeljak obratio na konferenciji o ljudskim pravima i razoružanju u Ženevi – putem videokonferencije zbog novouvedene zabrane putovanja – diplomati su u znak protesta napustili dvoranu.

– Prisiljen sam vam se obratiti putem videokonferencije – požalio se.

Razgovarao s državnim sekretarom

– Razlog zbog kojeg vam se ovako obraćam su nečuvene mjere Evropske unije, koja je odbila poštovati jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na kretanje – dodao je prije nego je počeo opširan verbalni napad na Ukrajinu i Zapad.

Još prošle sedmice Lavrov je razgovarao licem u lice s američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom i francuskim ministrom vanjskih poslova Žan-Ivesom Le Drianom kako bi diplomatiju održao živom.

No nakon što je Putin 24. februara započeo invaziju na Ukrajinu, ostaje nejasno hoće li se ikada opet susresti s nekim od zapadnjačkih ministara vanjskih poslova ili otputovati u Evropu ili SAD.

EU je dan nakon invazije zamrznuo Putinovu i Lavrovljevu imovinu u Evropi i dodao njihova imena na listu sankcija, što je izrazito neuobičajen potez.

Velika Britanija i Sjedinjene Države slijedili su primjer EU, a iz američkog ministarstva finansija Lavrova su opisali kao Putinovog šefa propagande koji je proširio lažnu priču da je Ukrajina agresor.

Uživao poštovanje

No nije uvijek bilo tako. Lavrov je uživao poštovanje svih strana za svoj rad u UN-u tokom svoje desetogodišnje dužnosti ruskog ambasadora pri svjetskoj organizaciji.

Iako su ga neki smatrali sitničavim, uspio je izgraditi dobre odnose s kolegama, posebno s prijašnjim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem prilikom sastavljanja iranskog nuklearnog dogovora 2015.

Tokom maratonskih pregovora o Siriji u Ženevi 2016. u kojima je sudjelovao i Keri, Lavrov je oduševio novinare nakon što je u sitne noćne sate u sobu za novinare donio dvije boce votke.

– Mi smo donijeli votku, a za pice je zadužena američka delegacija – kazao je Lavrov, poznat po svojoj ljubavi prema viskiju i nekadašnji strastveni pušač, prenosi Hina.

Lavrov, koji uz engleski tečno govori i singalski, zbog prijašnjeg diplomatskog rada u Šri Lanki popularan je u Rusiji pa ne čudi da je bio na čelu liste vladajuće stranke na prošlogodišnjim izborima.

Prije tih izbora ruski istraživački portal istories objavio je kako je Lavrov navodno u vezi sa ženom visoko pozicioniranom u ruskom ministarstvu vanjskih poslova koju je obasipao darovima poput automobila.

Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirjev, koji je služio pod Borisom Jeljcinom 1990-ih, pokrenuo je kampanju u kojoj poziva ruske diplomate da daju ostavku u znak protesta protiv rata.

– Lavrov, kojeg su pravedno sankcionirali, bio mi je zamjenik 90-ih godina. Nekoć mi je čuvao leđa, a danas bih se pazio da mi u njih ne zabode nož – kazao je, pišu agencije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *