Laž u toku posta | Neopravdano prekidanje posta

  • Laž u toku posta

Pitanje: Da li je kad se slaže u toku posta post izgubljen?

Odgovor: Eselamu alejkum!

Laž umanjuje vrijednost posta. Poslanik a.s. kaže: “Ko ne ostavi laž i postupanje po lažnom iskazu, Allahu ne treba njegovo sustezanje da od hrane i pića”. Ko slaže tokom posta, nastavit će post i nije obavezan napostiti taj dan. Da li će taj post biti primljen kod Boga, to je drugo pitanje.

_________________

  • Neopravdano prekidanje posta

Pitanje: Esselamu alejkum!
Desilo mi se jednog ramazana da sam namjerno (bez opravdanog razloga) prekinuo post; pošto znam da moram napostiti 60 dana i plus taj jedan dan ili nahraniti 60 siromaha. Pokušavao sam ali nisam uspio… Pokušao sam ispostiti tih 60 dana uzastopno ali sam uspio samo 23 ili 24 dana. Moja majka se zabrinula za mene, za moje zdravlja jer ja još uvijek idem u školu (srednja škola), pa sam morao prekinuti napaštanje. A nemam dovoljno novca da bih nahranio 60 ljudi; još uvijek me roditelji izdržavaju (a i oni su u teškom materijalnom stanju)!
Šta sada da uradim, kako da postupim?

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Odgovor: Sada Vam je dovoljno da se pokajete za grijeh koji ste počinili namjernim neopravdanim prekidom posta, a  obavezu keffareta možete izvršiti kada budete mogli, odnosno kada Vam se finansijska situacija popravi. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

__________________

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara