Press "Enter" to skip to content

Legendarni Pele poručio Putinu: “Kad smo se sretali, na ovo nisam ni pomislio”

Nogometna legenda Pelé u srijedu je objavio poruku u kojoj traži od Vladimira Putina da zaustavi rusku invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala hiljadama poginulih i milionima raseljenih osoba.

Osamdesetjednogodišnji Pelé, koji se nalazi na liječenju od raka, naglasio je da je objavio poruku ruskom predsjedniku istoga dana kada je ukrajinski nacionalni tim porazio Škotsku rezultatom 3-1 u utakmici kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo. Ukrajina će se suočiti s Velsom u nedjelju u odlučujućem meču kvalifikacija za odlazak u Katar.

“Danas Ukrajina pokušava da zaboravi, barem na 90 minuta, tragediju koja je zahvatila zemlju. Natjecati se za plasman na Svjetsko prvenstvo već je težak zadatak, skoro nemoguć u vrijeme kada su toliki životi u pitanju”, piše brazilski velikan u postu na Instagramu u kome također upućuje apel Putinu: “Zaustavite invaziju. Apsolutno nema opravdanja za to kontinuirano nasilje”.
“Kada smo se sretali u prošlosti i razmjenjivali osmijehe i duga rukovanja, nikada nisam pomislio da ćemo biti podijeljeni kao što smo sada” piše trostruki osvajač Svjetskog nogometnog prvenstva.

“Moć da zaustavite sukob sada je u vašim rukama. Istim onima s kojima sam se rukovao u Moskvi tokom našeg posljednjeg susreta 2017. godine”, navodi Pelé u poruci Putinu.

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je da je više od 4.000 civila poginulo i skoro 5.000 je ranjeno u Ukrajini, prenosi AP.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *