Press "Enter" to skip to content

LIJEPE VIJESTI ZA BIH: NJEMAČKI KANCELAR PORUČIO DA OZBILJNO RAZMIŠLJAJU O PRIJEMU ZEMALJA BALKANA U EU

Ozbiljno razgovaramo o prijemu zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar u emisiji njemačke televizije ZDF.

Svi znamo koliko to već dugo traje za neke zemlje Zapadnog Balkana, uglavnom zemlje bivše Jugoslavije, koje čekaju ulazak u članstvo. Te zemlje još nisu dobile odluku a neke odluke koje smo donosili u prošlosti su potpuno neprihvatljive i zato želim jasno reći da zemlje tamo koje su se jasno izrazile da žele evropsku perspektivu, dobiju od nas jasne stavove – rekao je on.
On je ovo rekao odgovarajući na pitanje njemačke novinarke da li je za to da Ukrajina primljena u EU.

Podsjećanja radi prije nekoliko mjeseci u istoj emisiji je na pitanje predsjednika Zelenskog, predsjednika Ukrajine, da li će primiti Ukrajinu u EU odgovorio da prvo treba primiti zemlje zapadnog Balkana.
Scholz je u intervju za njemačku televiziju, kazao da je “u Ukrajini rat protiv ukrajinskog naroda, a Putin zastupa tezu da ukrajinski narod ne postoji”.

Građani Ukrajine su se odlučili za samostalnost, za vlastitu zemlju. Ono što sada vidimo je očigledno da ukrajinski narod postoji, to je narod koji se brani – rekao je.
On je rekao da je u Moskvi prije posjete Putinu položio vijenac na grob žrtvama njemačkog rata protiv Rusije.

Predamnom su stajali u počasnim stroju ruski vojnici koji nisu imali ni 20 godina. Ti momci sada idu u rat neki su možda i poginuli”, rekao je on.
Ponovio je da je početak rata u Ukrajini prekretnica za Evropu i da se Evropa mora vratiti normalnim odnosima.
Scholz je rekao da je Rusija napala Ukrajinu bez povoda, te da ona nije bila prijetnja Rusiji, kao ni NATO.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *