Press "Enter" to skip to content

Lukašenko: Ovo ne bih nazvao ratom, to je sukob. Za par dana bit će rat, a onda pokolj

Lukašenko je ustvrdio kako u Ukrajini nema “nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog bjeloruskog metka”
Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da održi razgovore s Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da održi razgovore s Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost.

Naime, Rusija je danas priopćila da je njezino izaslanstvo spremno sastati se s ukrajinskim kolegama u bjeloruskom gradu Gomelju, no Kijev je rekao da je Bjelorusija sudjelovala u ruskoj invaziji te kako se ne može smatrati neutralnim posrednikom, prenosi Reuters. Lukašenko je pak ustvrdio kako u Ukrajini nema “nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog bjeloruskog metka”.

Lukašenko je pak ustvrdio kako u Ukrajini nema “nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog bjeloruskog metka”.

Potvrdio je ipak, kako navodi Jutarnji list, da su s teritorija Bjelorusije lansirane rakete na Ukrajinu, ali da je to bio iznuđen korak. Rat se, prema njemu, mora zaustaviti jer bi se mogao pogoršati. – Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa. Vjerujte mi, znam o čemu govorim! Ako se ovako nastavi, bit će mnogo gore. I ni u jednom bunkeru, ni u američkom, ni u bilo kojem drugom, Zelenski se neće sakriti. Zato rat mora biti prekinut danas. Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan, dva bit će rat, a za tri dana pokolj – ustvrdio je. Nakon što se pohvalio kako je Bjelorusija uvijek pomagala Ukrajincima, dotakao se ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. – I on danas izlazi tamo, ne znam, mamuran, u toj majici i počinje se obraćati bjeloruskom narodu. Bjeloruskom se narodu ima tko obraćati, on bolje neka se obrati ukrajinskom narodu i odgovara za ono što se danas događa u Ukrajini – kaže. Dodaje, također, kako Zelenski laže jer Kijev nitko još nije bombardirao. S ukrajinskim kolegom, navodi, pokušao je inicirati razgovor već u subotu, no to mu je uspjelo tek u nedjelju. Tada je Ukrajincima nabrojao sve ruske uvjete. – Složili su se sa svim točkama koje sam naveo, čak i više. Suglasili su se sa svim točkama. Onda me opet zove Putin i kaže odbili su. Ja mu kažem, odbili su, to je njihov izbor – kaže Lukašenko. U četvrtak, 24. veljače, Lukašenko je kazao kako je “Ukrajina vjerojatno htjela sukob” jer, po njemu, nisu učinili ništa kako bi ga spriječili. Istaknuo je i kako bjeloruska vojska nije tamo.

Ipak, ako bude potrebno, ako će to Bjelorusija ili Rusija trebati, bit će tamo – kazao je tada. Prije mjesec dana, točnije 28. siječnja, Tass je objavio njegovu izjavu u kojoj navodi kako se protivi ratu. – Snažno odbacujemo rat. Rat je loša i strašna stvar. Danas je život potpuno drugačiji od onoga što je bio 1941. godine. Ljudi su tada bili jednostavniji, većina ih je živjela jednostavnijim životom i nije bilo ugodno kao što je naš život sada. Ne daj Bože da izbije rat, jedna od prvih stvari koju ćemo morati učiniti bit će ostaviti svoj lagodan život iza sebe i izdržati teškoće rata. Tko to želi? Nitko ne želi. Nitko na svijetu to ne želi – govorio je tada dodajući kako će u potencijalnom ratu “svi izgubiti”.

Večernji.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *