Press "Enter" to skip to content

MAJČINO MLIJEKO IMA VELIKE PREDNOSTI ZA DIJETE: EVO KOLIKO DUGO TREBA DOJITI

Neosporno je koliko je prednosti majčinog mlijeka za bebe.

Ovaj prirodni izvor hrane smanjuje rizik od astme, pretilosti, sindorma iznenadne smrti dojenčadi, gastrointestinalnih problema, infekcija uha i upale pluća.

Dojenje također može smanjiti šansu kod majke da razvije karinom dojke i jajnika, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

Stoga ne čudi da gotovo 84 posto majki doji svoje bebe nakon rođenja, pokazali su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). No usprkos bezbroj blagodati za mamu i bebu, samo 36 posto žena nastavlja dojiti bebu i kasnije.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuju da se bebe isključivo doje prvih šest mjeseci života. Tada bi majke trebale polako uključiti dopunjujuću hranu – kaže Molly Petersen, certificirana savjetnica za laktaciju u Lansinohu.
Drugim riječima, bebe bi se trebale hraniti samo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života. Majčino mlijeko će im osigurati svu prehranu koja im je potrebna za rast i razvoj. Nakon šest mjeseci, možete započeti s unosom čvrstih tvari u bebinu prehranu, a pritom nastavite da dojite bebu redovno. Napravite raspored hranjenja koji najbolje funkcionira. Ukoliko možete dojite dijete dok ne napuni godinu.No svakako dijete možete dojiti i preko jednogodišnjih smjernica; zapravo, produženo dojenje ima obilje blagodati za razvoj mozga, imunološki sistav i vezivanje majke i djeteta. Ali prema statistikama dojenja koje je prikupio CDC iz cijele Amerike, samo oko 15 posto majki doji dijete 18 mjeseci.

Zašto žene prestaju dojiti?

Mnoge žene prestaju dojiti zbog bola u bradavicama u ranim danima. Također mogu osjećati da ne proizvode dovoljno mlijeka. Oba ova problema proizilaze o nedovoljnoj obuci majke o dojenju tijekom ranog majčinstva.

Kako beba raste, majke bi također mogle prestati dojiti jer su jednostavno previše zauzete drugim životnim obvezama.Savjeti za uspješno dojenje

Ako želite dojiti u preporučenom vremenskom roku, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi sve prošlo bez problema.

Prijavljivanje u grupu za podršku dojenju ili čitanje o dojenju može pomoći novim mamama da se pripreme.

A imate bilo kakvih nedoumica obratite se savjetniku za laktaciju ili svom ljekaru. Moguće je da ćete osjetiti istjecanje mlijeka, upaljene bradavice i minimalnu proizvodnju mlijeka.

Osim toga internet nudi bezbroj mogućnosti. Sprijateljite se sa ženama i koje su već dojile, one vam mogu dati jako puno savjeta.

Uključiti dojenje u svoj raspored nije lako, posebno kad se vratite na posao,piše Hayat

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *