Majka mi je svaki put pravila hranu sa svinjetinom, zato što sam prešla na Islam – nije mogla podnijeti što nosim maramu

Zovem se Aiša i dolazim iz sjevernog dijela Mađarske. Kad sam po prvi put čula za Islam, na času historije sam bila u srednjoj školi, zato što je Mađarska pod okupacijom bila nekih 150 godina od strane Turske. Poslije sam na fakultet krenula gdje sam molekularnu biologiju studirala i upoznala sam tu dosta stranih studenata, među kojima je bilo i muslimana.

Interesovalo me oduvijek zbog čega su muslimani toliko ponosni jer su muslimani…

Bila sam predana katolkinja, ali sam uvijek neke sumnje gajila po pitanju moje vjere. Primjerice, pitala sam se često kako je mogao da Bog ima sina, i za mene je cijeli koncept trojstva bilo nešto u što sam mogla teško povjerovati. Bila sam jedne prilike na večeri s prijateljima i počeo je učiti ezan. Zamolio me jedan prijatelj da ga stopiram (na elektronskom uređaju) ali sam ja do kraja željela odslušati.

Dotaklo me nešto duboko. Ne znam zbog čega sam snimila to ljeto Kur’anski program za kompjuter. Slušala sam na arapskom jeziku učenje Kur’ana, a zatim sam prijevod na engleski jezik slušala. Razmišljala sam mnogo o Islamu i dosta knjiga čitala.

Poslije dva mjeseca i dosta razmišljanja, odlučila sam prijeći na Islam. Pred moja dva prijatelja sam šehadet izgovorila. Vjeru svojih roditelja sam anpustila, svoju porodicu i kulturu, a naročito je moju majku pogodilo to što sam uradila. Odlučila sam poslije tog Ramazana da ću novi život otpočeti i hvala Allahu, u tome sam uspjela.

Počela sam namaz obavljati redovno 4.augusta. Veoma mi je teško bilo u početku zato što nisu muslimani praktikanti ljudi iz moje sredine, pa nisam mogla da pitam nikoga da mi određene stvari pokaže.

lifestyledom.info

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara