Makron najavio pravila za islam u Francuskoj

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u ponedjeljak je najavio da će se početi raditi na okvirima i pravilima za islam u Francuskoj, pišu agencije. U svom godišnjem obraćanju na zajedničkoj sjednici parlamenta Makron je rekao da “Francuska nema razloga imati više problema s islamom nego s bilo kojom drugom religijom”. No, rekao je, “postoji radikalno, agresivno čitanje islama koje dovodi u pitanje naša pravila i zakone kao slobodne države i društva čija načela ne slušaju vjerske parole”, prenosi Index.hr.

– Islam će biti prakticiran u skladu s državnim zakonima – kazao je. Francuske vlade godinama nastoje dokučiti kako se nositi s rastućom popularnošću krutih i radikalnih tumačenja islama u siromašnim predgrađima s velikim udjelom stanovništva useljeničkog porijekla. Makron je rekao da “golema većina” francuskih muslimana odobrava sekularnost gdje “društvo i država poštuju vjernike, a vjernici poštuju društvo i načela države koja pripada svima”.

– Zato ćemo, počevši od jeseni, razjasniti tu situaciju dajući islamu okvir i pravila, uz garanciju da će svuda biti prakticiran u skladu sa zakonima Republike – naveo je i nastavio: “Učinit ćemo to s francuskim narodom koji pripada toj religiji i njegovim predstavnicima”.

Strogi francuski zakon o razdvajanju države i crkve i nepostojanje hijerarhije u sunitskom islamu francuskim je vlastima do sada otežavao nalaženje sagovornika, odnosno organizacije koja bi mogla nastupati kao islamsko vjersko vodstvo.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara