Press "Enter" to skip to content

MANEKENKA POZIRALA U DŽAMIJI I IZAZVALA HAOS: Zbog slika koje vrijeđaju vjeru i džamiju optužena za izdaju

Nedavne fotografije objavljene pod nazivom “Harmonija suprotnosti”, izazvale su pravu buru u Turskoj javnosti.

Na njima se vidi manekenka koja pozira u raznim pozama u jednoj od najvećih i najvažnijih džamija Ankare. Fotografisanje je odrađeno po instrukcijama reditelja Bilala Kise koji zbog njih svakodnevno dobija pretnje.

Ono što posebno je razbjesnilo ljude u Turskoj bilo je odjevanje mlade manekenke, koje je smatrano neprikladnim za ženu u džamiji zbog njenog golog stomaka.

Fotografije su prvobitno bile objavljenje na Instagramu, ali su ubrzo uklonjene nakon žustre reakcije. Na njima se vidi manekenka u kratkoj majicu koja je otkrila njen stomak, a je na glavi imala maramu, dok pozira u džamiji Kocatepe.

“Ove fotografije hvataju magiju suprotnosti u svom najčistijem obliku“, napisao je reditelj u tekstu uz fotografije. Nakon objavljivanja fotografija i reakcija koje je izazvao kabinet guvernera Ankare, najavljena je i istraga.

“Pokrenuta je sudska i administrativna istraga o fotografijama za koje se čini da su snimljene u džamiji Kocatepe u našem gradu. Sporne slike kružile su društvenim mrežama i medijima, vrijeđajući na taj način vjeru i džamiju kao sveto mjesto”.

Nakon što su njegove fotografije izazvale veliku buru u javnosti na Instagramu se oglasio i reditelj:

“Tužan sam što vidim da je posao koji sam radio u Kocatepeu toliko skrenuo sa svoje svrhe i krenuo drugim putevima. Iako nam je namjera bila da razbijemo predrasude onih koji ne vole džamiju i da pokažem da je džamija mjesto gdje svi nalaze mir, zabrinut sam da i mene, moju porodicu i saradnike optužuju za izdaju. Izvinjavam se svima koje sam na bilo koji način povrijedio ili uvrijedio”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *