Marco je musliman i transeksualac: “Petkom idem na džumu, a nakon toga na diskusiju o queer temama”

U Frankfurtu je na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije organizovao iftar i povezao svoja dva, na prvi pogled, suprotna identiteta.

Jedan od organizatora bilo je Liberalno muslimansko udruženje koje omogućava i vjenčanje istospolnih osoba islamske vjere… ali druge organizacije nisu tako liberalne, pa ni u Njemačkoj.

Mnogi homoseksualni, biseksualni i transeksualni muslimani zbog toga jako dugo žive u ubjeđenju da ti identiteti ne idu jedan uz drugi, odnosno da je njihov seksualni ili spolni identitet u konfliktu sa njihovom vjerom” – rekla je Frederike Guler, članica Liberlanog muslimanskog udruženja.

Marco ne misli tako te je došao na ideju da se iftar organizuje baš na ovaj dan. Ovaj 27-godišnji student teologije o tome otvoreno priča sa prolaznicima.

Ja sam trans i musliman i pripadam objema grupama” – rekao je Marco te dodao: “Kada petkom idem na molitvu, a nakon toga ne neku diskusiju o queer temama, onda bi se moglo pomisliti: “Pa ne ide jedno s drugim”. Ali, trebalo bi da ide, jer ja postojim. Postoje i drugi ljudi koji su istovremeno i muslimani i queer“.

freshpress.info

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara