Press "Enter" to skip to content

Marija Zaharova tvrdi da je genocid u Srebrenici izrežiran

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, odgovorila je na izjavu američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) koji je rekao da je Vladimir Putin brutalan ratni zločinac, komentarišući snimke pristigle iz Buče.

– Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također, mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici – napisala je Zaharova, aludirajući da se u Srebrenici nije dogodio genocid uprkos sudskoj presudi koja kaže suprotno.

– Mogu tu dodati i trgovinu organima na Kosovu. Kad završe s tim, mogu se pozabaviti i bacanjem nuklearne bombe na Japan, kad su već kod toga – napisala je Zaharova.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, tvrdi da Rusija ne namjerava svrgnuti aktuelnu vladu u Ukrajini.

Zaharova se na redovnoj konferenciji za medije obratila novinarima te istakla da Moskva želi “braniti” Donjeck i Lugansk te da traži “demilitarizaciju i denacifikaciju” Ukrajine.

Ona je optužila NATO da “preplavljuje” Ukrajinu oružjem, što predstavlja “prijetnju” za Moskvu.

“Naši ciljevi ne uključuju okupaciju Ukrajine, uništenje njene državnosti i rušenje sadašnje vlade, niti su usmjereni protiv civilnog stanovništva”, rekla je Zaharova.

S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski konstantno tvrdi da Ukrajina nikad nije predstavljala prijetnju Rusiji. Kijev je istakao da je ruski napad uslijedio bez ikakvih provokacija, a demantovane su i tvrdnje o pokušaju zauzimanja pobunjenih republika silom.

Rusija ističe da napada samo vojna područja poput aerodroma, jedinica zračnih snaga i radara, dok Ukrajina optužuje Moskvu za žestoko granatiranje naseljenih dijelova Kijeva, Harkova i drugih gradova.

Mnoge zemlje uključujući SAD, Veliku Britaniju i članice Evropske unije su uvele sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *