Masturbacija oženjene osobe

Pitanje: Poštovani, esselamu alejkum. Jasno mi je da je masturbacija (samozadovoljavanje) grijeh i kada se o tome govori, posebno se misli na neoženjene. Što u slučaju kada oženjen čovjek ima seksulani nagon, a žena mu je u periodu hajza, da li mu je dozvoljeno “to” učiniti radi olakšanja misleći isključivo na “svoju suprugu”. U suprotnom, ako sabura, dolaze mu razne misli i vesvese pa čak i iskušenje da gleda u “zabranjeno” na ulici ili preko interneta? Dakle, jedan grijeh učiniti da se ne čini drugi grijeh?

ODGOVOR:

Ve alejkumusalam.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju. Islam je pojasnio dozvoljeni nacin opcenja, a to je opcenje sa suprugom u njen polni ud – vaginu, i nasladivanje sa njenim tijelom, i sve mimo toga nije dozvoljeno, kao sto je opcenje u zadnjicu ili u vrijeme hajza i nifasa: “i oni koji stidna mjesta svoja budu čuvali i živjeli jedino sa ženama svojim ili sa onima koje su u vlasništvu njihovu – oni, doista, prijekor ne zaslužuju“ ( Mearidz 29- 30 ) i: “…i koji stidna mjesta svoja čuvaju – osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju – a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju. ( Mu`minun 5-6 ).

Predhodni ajeti ne prave razliku izmedju ozenjenje i ne ozenjene osobe ili da zamislja svoju suprugu ili drugu osobu, cak grijeh ozenjenje osobe ce biti veci jer nema valjanog razloga za mastrubaciju, zato sto ima supruga sa kojoj je umogucnosti da ima polni akt ili nasladivanje. I tako nalazimo da islam zesce kaznjava one osobe koje nemaju razloga za odredjeni grijeh kao sto je ozenjen i ozenjena bludnica koji se ubijaju za razliku od neozenjenog.

Takodjer Allah, swt, nece razgovarati sa trojicom na Sudnjem danu, onako kako njemu prilici ne govorom koji slici stvorenjima, niti ce ih ocistiti i njima pripada bolna patnja, a od njih je bludnik u poznim godinama – zato sto nema u vecini slucajeva potrebe za to. (hadis biljezi Taberani i on je vjerodostojan). Islam je pojasnio preventivu za neupadanje u blud ili sto njemu slici od cega je i mastrubacija, tako sto je zabranio priblizavanje bludu, obaranje pogleda od haram stvari, post, brak.

Situacija koju ste spomenuli ne ulazi u prijeku nuzdu, kao sto je sigurno zapadanje u blud ukoliko se ne ucini mastrubacija. Tako je obaveza na pomenutu osobi da koristi lijek koji je dosao objavom Kur`anom i sunnetom i, ako Bog da, sigurno se naci pozitivne efekte. S tim da je najbolje da se prakticira sunnet poslanika u opcenjuu sa suprugom koja je u hajzu ili nifasom, a to je da supruga obuce odjecu koja ce pokriti predjele izmedu njenog pupka i koljena (suknju, hlace ili slicno) i da se covjek nasladuje sa njom (Muttefekun alejhi), tako da na taj nacin moze doci do erekcije.

Mora se imati na umu da se obadvoje trebaju cuvati da ne dodje do polnog akta u vaginu u vrijeme hajza ili nifasa, sto je Kur`anom zabranjeno. Na kraju da dodam da islamski ucenjaci dozvoljavaju da supruga uradi suprugu mastrubaciju. Allah najbolje zna!

mr. Osman Smajlovic

NUM

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara