Matična mliječ

svjetlo dunjalukaTo je mliječna tečnost koju proizvode pčele radilice žlijezdama koje se nalaze na prednjem dijelu njihove glave, i koristi se kao hrana za maticu i male ličinke. Matična mliječ pakuje se odmah po vađenju iz košnica, koje sadrže ličinke , u male, glatke, sterilizovane flašice širokih grla i tamne boje, i pune se do vrha kako ne bi do nje dospio zrak. Zatvaraju se plastičnim poklopcima i ne treba koristiti plutaste ili metalne čepove. Matična mliječ može se čuvati u obliku praha. Može kristalizirati, i topi se na temperaturi 42-45 stepeni, a kristali se tope brzo ako se čuva na normalnoj temperatruri nekoliko sedmica , i boja joj postaje žuta ili smeđa i jakog mirisa jer se razlažu proteini koji se u njoj nalaze. Proteini se razlažu brže ako se poveća vlažnost zraka, i to utječe da se matična mliječ pokvari.

Način korištenja matične mliječi

Uzima se na prazan želudac prije doručka, 4-5 mg ili pomiješana sa medom u omjeru 1:100 i jedna kašika ove mješavine uzima natašte. Može se piti u kapsuli koja sadrži 1-5 mg praha matične mliječi.

Matična mliječ koristi se za liječenje bolesti nastale zbog loše ishrane i opće slabosti koja je rezultat loše ishrane, impotencija koja je uzrokovana općom slabošću, staračkih bolesti, ili kod neredovnih mjesečnih ciklusa kod žena nastalih zbog opće bolesti. Također se koristi u liječenju nekih nervnih i duševnih bolesti te hroničnih kožnih oboljenja. Koristi se u obliku krema za podmlađivanje ćelija kože, uklanjanje bora i stimulaciju cirkulacije kože.

svjetlo-dunjaluka.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara