Medina: Samoubilački napad ispred Poslanikove džamije

Samoubilački bombaški napad prijavljen je ispred Poslanikove džamije u Medini, jednom od najsvetijih mjesta islama na svijetu.

Društveni mediji objavili su fotografije i snimci na kojima se vidi dim, najvjerovatnije uzrokovan eksplozijom, navodi BBC.

Osim dima, primjećeno je i nekoliko automobila koje je zahvatio požar. Poslanikova džamija nalazi se u blizini mjesta gdje je sahranjen poslanik Muhamed, a Medina se smatra drugim najsvetijim gradom u islamu nakon Meke.

Independent navodi kako su se čule dvije eksplozije u blizini džamije u Saudijskoj Arabiji, a jedan od svjedoka je rekao kako je jedna eksplozija uništila automobil parkiran u blizini džamije, a nakon nje čula se i druga.

Medij navodi kako se na ulici mogu vidjeti dijelovi tijela, a pretpostavlja se da se radi o napadaču.

Lokalni stanovnik, Nasima al-Sada, rekao je za agenciju France Presse da se “jedan bombaš raznio u blizini džamije”, ali da u blizini niko nije povrijeđen.

Regija Qatif ima najveću koncentraciju šiitskih muslimana. Ranije je barem jedna eksplozija potresla istočni grad Qatif u Saudijskoj Arabiji, gdje žive brojni šiitski muslimani.

Osumnjičeni bombaš samoubica je preminuo nakon aktiviranja eksploziva u blizini američkog konzulata u gradu Džedi.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara