Press "Enter" to skip to content

Mesić se žestoko kritikuje Zagreb, Čoviću treba uvesti sankcije a Zagreb…

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši presjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, objavio je danas Apel za spas Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da se njegovo objavljivanje podudarilo sa pozivom Evropskog parlamenta da se uvedu sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjendištva BiH i lideru SNSD-a.
Ja sam smatrao da moramo napraviti novi iskorak, ići prema rješenju koja će držati BiH među razvijenim demokratskim zemljama“, započinje Mesić za Radiosarajevo.ba.

Govoreći o Apelu za BiH, Mesić podsjeća da su, pored njega, naš Bogić Bogićević i Vasil Turpukovski iz Sjeverne Makedonije u Predsjedništva SFRJ bili za „novi politički dogovor“ u bivšpj Jugoslaviji, da bi izbjegli “sve zamke rata i situacija koje rat donosi”. Napominje da su to bili prijedlozi da sve bivše republike proglase samostalnost, a da se onda sklopi konfederalni sporazum, s rokom od tri do osam godina.
„Ne bi bilo ubijanja, ne bi bilo rata i razaranja… Međutim, poslije dogovora Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu to više nije bilo moguće, jer njih dvojica nisu htjeli nikakav politički dogovor. Očito da je Bosna bila u pitanju“, napominje Mesić za Radiosarajevo.ba, potvrđujući da Bogićević i Tupurkovski zbog bolesti nisu učestvovali u završnoj redakciji dokumenta Apela.

Poratne podjele ratnog plijena
Nadalje, Mesić veli da je Daytonski sporazum ispunio svoju misiju donoseći završetak rata. No, gdje smo danas?

„Ono što nije donio, što sada osjećamo, to su ratne posljedice. Jer je trebalo zaustaviti rat. Svi sudionici rata su htjeli dobiti što više u poratnoj podjeli. Vidite, Srbija je bila ta koja je angažirala bivšu JNA. Srbija je i vodila taj rat, i taj rat izgubila. Ona je bila za to da se, ipak, nešto izvuče, nekakva korist. Milošević je prvo htio da proširi Srbiju, da napravi etnički čistu Srbiju. Ono što je on želio meni je privatno rekao Bora Jović u Predsjedništvu Jugoslavije. Njih je zanimalo 63 posto BiH. Govorili su: „To je bilo srpsko, to jeste srpsko i srpsko mora ostati“. To je jedini Miloševićev motiv bio da ide u rat. Oni su u dobrom dijelu profitirali. Umjesto da oni koji su isprovocirali rat, koji su odgovorni za žrtve rata, da su zbog toga u izvjesnom smislu kažnjeni“, rekao je Mesić za Radiosarajevo.ba.

Srbija nije doživjela katarzu
Podsjeća da je i njemački narod „krenuo za Hitlerom koji je nudio neostvarive ciljeve -da vladaju svijetom“, ali da su Nijemci doživjeli katarzu.

„Srbi nisu. Žele participirati u poslijeratnim pregovorima, a Miloševiću ne prigovaraju što je izazvao rat, već što nije pobijedio. Srbija nije doživjela katarzu. To nas ustvari košta. Srbija sada želi učestvovati u podjeli ratnog plijena, a ustvari je izgubila rat“, naglašava Mesić.

Sankcije Dodiku, ali i Čoviću
Komentirajući poziv Evropskog parlamenta na uvođenje sankcija Dodik, Mesić je to pozdravio, ali istakao da – to nije dovoljno.
„Imate na drugoj strani njegovog brata blizanca, razbijača BiH Dragana Čovića koji sada najavljuje ako se njihovi prijedlozi ne usvoje, da onda i oni postavljaju svoje zahtjeve, a to znači opet dovođenje u pitanje opstanka BiH. Ako se ide represijom prema Dodiku, onda treba ići prema Čoviću, jer obojica razaraju BiH“, naveo je Mesić.

„To su razbijači BiH“
Komentirajući to što parlamentarci Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nisu podržali prijedlog EP za uvođenje sankcija Dodiku, a što je medijima u RS-u potvrdila euro-parlamentarka Željana Zovko, Mesić je istakao kazao:

„To ja uprava tvrdim. To su jednaki razarači BiH! Nema tu razlike. Daytonski sporazum je zaustavio rat, ali je omogućio da oni koji su profitirali u ratu to zadrže i u miru! Gdje su Hrvati i Bošnjaci iz Posavine, njih niko ne problematizira? Javljaju se oni koji su na poziciji Mate Bobana. Oni ne razumiju da je rat završio. Da se mora svaki rat završiti, pa i ovaj rat u BiH, te da se na kraju ne može održati ono što nije vrijeme potvrdilo. BiH ne može održati u ovom modelu. Ona mora biti građanska država i u tom smislu se treba voditi politika u BiH. BiH mora biti građanska država. Ako su sve države u Evropi građanske zašto ne bi bila BiH? Švicarska ima više nacionalnosti, ali je građanska država. Zašto to ne bi moglo biti u Bosni“, upitao je Mesić.

Čović vodi Zagreb u slijepu ulicu
Na pitanje kao vidi politiku Zagreba koja je očito pod utjecajima Dragana Čovića i njegove agende, te u tom smislu i nedavne poruke iz Hrvatskog sabora, Mesić je zaključio:

„Mislim da je to slijepa politika. Tamo kud ide Čović – to je slijepa ulica. Popločana jako dobro ekonomskim prilikama koje je on sebi ostvario, on sebe ne bi zanemario, budite bez brige. Tipovima poput njega odgovara da ostane ovo neriješeno, da ostane u tamnoj ulici“.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *