Press "Enter" to skip to content

MESUD OZIL OTKRIO ZAŠTO NE PJEVA NJEMAČKU HIMNU: “KADA SE INTONIRA NACIONALNA HIMNA JA UČIM DOVU “

Njemački fudbaler turskih korijena Mesud Ozil već duže vrijeme izložen je mnogobrojnim kritikama od strane njemačkih navijača, ali i pojedinih igrača. Postoji više razloga zbog kojih Nijemci kritkuju Ozila, a jedan od glavnih je njegovo pojavljivanje na fotografiji sa turskim predsjednikom Redžepom Tayipom Erdoganom u Londonu, kao i njegova šutnja na mnogobrojne rekacije i kritike zbog te fotografije.
No, postoji još jedan razlog zbog kojeg je Mesud Ozil izložen kritici od kako je postao reprezetativac Njemačke, a to je njegova šutnja prilikom intoniranja njemačke himne prije utakmice u toku Svjetskog fudbalskog prvenstva, kao i drugih međunarodnih takmičenja, što je navelo neke Nijemce da posumnjaju u Ozilov osjećaj pripadnosti Njemačkoj.
Nakon mnogobrojnih kritika Ozil je prekinuo šutnju i otkrio je razlog zbog kojeg ne ponavlja tekst njemačke himne u toku njenog intoniranja pred utakmicu.
Naime, Ozil je u izjavi za njemačke novine ”Der Westen”, rekao: “Kada se intonira nacionalna himna, ja počinjem učiti dovu i siguran sam da nam ova duhovna koncentracija daje snagu na našem putu do pobjede.” Ozil je zatim dodao: “Ja sam od malih nogu klanjao i učio dove prije svake utakmice i činim to i danas.”
29-godišnji Nijemac bio je iznenađen osudama i kritikama od strane nekih njemačkih igrača, iako ne znaju zašto on ne pjeva nacionalnu himnu prije utakmice.
Tako je bivši njemački reprezentativac Luther Matthaus nedavno izazvao kontroverze nakon što je izjavio da: ”Ozil igra bez srca i bez strasti za njemačku reprezentaciju, odajući dojam kao da mu se ne sviđa njemački dres”.
No, najbolji odgovor na Matthauseve nekorektne izjave, jesu Ozilovi rezultati koje je postigao u njemačkom timu, zbog kojih se jedan njemački novinar pita: ”Kako je moguće da igrač koji je odigrao 90 međunarodnih utakmica za Njemačku i postigao 23 gola, osvojio Svjetsko prvenstvo sa Njemačkom i tri puta igrao polufinale, ne voli njemački dres?!”

Saff

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!