Press "Enter" to skip to content

MIJATOVIĆ GLUMI NEKOG VELIKOG PATRIOTU BIH KAKO BI POKUPIO GLASOVE BOŠNJAKA U SRPSKOJ I OMOGUĆIO DODIKU DA LAKŠE POBIJEDI

Potpredsjednik SPD, Vojin Mijatović iz Banjaluke, i zvanično je predstavljen kao kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, te je tako postao drugo poznato ime na listi političara iz Srpske koji će učestvovati u trci za fotelju kolektivnog šefa države.

Svoju kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH prvi je objavio lider DNS, Nenad Nešić, a očekuje se da svoje kandidate imaju i SNSD, SDS i do sada javnosti nepoznata partija “Stranka život“, koja je predala potpise CIK BiH i prijavu za učešće na opštim izborima na svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH.
Na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno je da idu na izbore sa po jednim kandidatom za inokosne funkcije iza kojeg će stati sve stranke. Ovim je jasno da će stranke okupljene oko SNSD u izbornu trku za člana Predsjedništva ići sa samo jednim kandidatom, dok će opozicija biti “razbijena” na tri, a možda i četiri fronta.
“Dodikova igra”
Narodni poslanik Nebojša Vukanović tvrdi da će sve to ići u prilog upravo vlasti, odnosno lideru SNSD i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Nakon što je Mijatović zvanično predstavljen kao kandidat za člana Predsjedništva iz Srpske, Vukanović je izjavio da se iza svega “krije Dodikova igra”.
– Mnogi su u Federaciji u zabludi misleći da je Vojin Mijatović neki veliki patriota BiH. To je čovjek koji je promijenio više stranaka i funkcija i sad glumi nekog velikog patriotu BiH kako bi pokupio glasove Bošnjaka u Srpskoj i omogućio Dodiku da lakše pobijedi na toj funkciji. To je, prema nama u Srpskoj, vrlo nekorektan potez opozicije iz Federacije – istakao je Vukanović.
On tvrdi da SNSD od Mijatovićeve kandidature ima veliku političku korist.

Vukanović ističe da Mijatović nema nikakve šanse da pobijedi u Srpskoj, te da mu je jedini cilj da pokupi glasove dijela nezadovoljnih koji ne bi glasali za Dodika.
On se osvrnuo i na Nešićevu kandidaturu, navodeći da će i ona ići samo na ruku upravo Dodiku.
Rasipanje glasova

Da li više kandidata iz redova opozicije za člana Predsjedništva iz Srpske ide na ruku kandidatu aktuelne vlasti pitali smo političku analitičarku Tanju Topić. Ona smatra da više kandidata opozicije umanjuje šansu za pobjedu jednog od njih.
– Iskustvo koje smo imali do sada pokazuje snažnu polarizovanost u društvu, prevashodno u Republici Srpskoj. Ta podjeljenost iziskuje udruživanje snaga na više frontova, a u Srpskoj imamo konkretno dva fronta. Iza jednog stoji vlast, a iza drugog opozicija – ističe Topićeva za Srpskainfo.
Dodaje da svako isticanje većeg broja kandidata definitivno vodi ka disperziji glasova i umanjuje šansu kandidatu iz tog bloka.

Topićeva navodi da bi i vladajući blok, kada bi išao sa imenima više kandidata za neku inokosnu funkciju, umanjio svoju šansu za pobjedu.
Pogotovo ako to radi opozicioni blok, koji je pokazao na prethodnim izborima da čak ni udruženi još uvijek nemaju iza sebe kritičnu masu koja bi mogla da im donese prevagu i pobjedu. Dakle, više kandidata koji dolaze iz opozicionog bloka jednostavno vodi ka disperziji glasova i umanjuje šanse za pobjedu – zaključuje Topićeva.
Računa na dijasporu

Iako Vukanović tvrdi da Mijatović nema nikakvu šansu za pobjedu u Srpskoj, potpredsjednik SDP misli drugačije. Svoju šansu vidi u dijaspori.

– Postoji matematika za pobjedu zbog dijaspore, odnosno 500.000 njih i očekujem pobjedu – samouvjeren je Mijatović.

Najavio je da će u narednim danima razgovarati i s predstavnicima Pokreta za državu, oko podrške na predstojećim izborima piše srpskainfo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *