Press "Enter" to skip to content

MILANOVIĆ: MORAMO POKUŠATI POMOĆI NAŠIM NESRETNIM SUNARODNJACIMA U BIH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Svete Nedelje u povodu obilježavanja Dana Sv. Nedelje. Ponovo se osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini, a govorio je i o ratu u Ukrajini.

– Nije žestoki ton, posebno ne prema Finskoj. Ništa protiv Finske ni Švedske, ali morat će se s Turskom dogovorit. Tužno je da ni finski predsjednik ni premijerka ne znaju što se događa u BiH. Ako ništa drugo, sada znaju više. Premijer bi se mogao manje baviti denunciranjem mene pred ne znam kim.
Mislim da hrvatsku javnost ne zanimaju te gluposti za kog ja radim. Jadno je da hrvatski premijer pokušava vrlo traljavo i neuspješno denuncirati predsjednika svoje države, a kada drugi ili treći predsjednici država EU govore stvari o ratu u Ukrajini koje su za moj ukus malo previše onda Plenković šuti kao maca, kao mali zeko šuti. Neka napadne Makrona, neka napadne Erdoana, a sa mnom bi se trebao razgovarati da pomognemo tim našim nesretnim ljudima da postanu ravnopravni – rekao je Milanović.
– Ako Hrvatska neće koristiti svoje članstvo u EU i NATO-u kao polugu utjecaja, posebno kada su u pitanju pravični zakoni, ako ćemo dopuštati da nas uspoređuju s Rusijom… Uopće sugestija da bi Hrvatska kao članica EU i NATO-a napala nekog je suluda, uvredljiva. Mi smo jedna miroljubiva, civilizirana država koja traži osnovno i tu iz nekog razloga Plenković i njegove dvorske lude šute – rekao je.
Rekao je i kako bi “više nego Boga” htio vidjeti kako je Grlić Radman razgovarao sa Šolcom jer “čovjek ne zna govoriti”.

– Očito je da ni Šveđani, ni Finci, a Boga mi ni Amerikanci nisu razmišljali da bi prvo trebali razgovarati s Turcima. A Turci imaju razloga sada cijepati dlaku sa Šveđanima s kojima imaju lako loše odnose. Neobično mi je da je finski predsjednik razgovarao s Putinom, a s Erdoganom ne. To je sve skupa jako traljavo vođeno. Između Turske i Švedske ja imam malo više razumijevanja za Švedsku jer Švedska je zemlja ljudih prava, Turska malo manje. Ja mogu i s jednima i s drugima živjeti u NATO-u.

Rekao je i kako Hrvatska ima svoje probleme. Rekao je i kako ispada da je Makron glavni Putinov čovjek, a da je on njegov podizvođač. Dodao je i kako mu Makronova izjava da Putina ne smijemo poniziti u Rusiji nije jasna i da ne zna što je htio reći.

– Ne znam ko će to ostvariti. Ukrajinska mladost? Dok ne izgine sva? To je užasno zpetljana i komplicirana situacija koja je jednosmjerna. Ukrajinski predsjednik nema izbora nego da radi ovo što radi, a to vodi u poraz. Rusija je država koja je nevjerovatna vojna sila, mi se možemo naslađivati njihovom sporošću, ali tako je kako. Svako ko ima malo znanja i iskustva vidi kako što se događa. Rusija nije kao mi, Rusija je neuništiva. Naprosto kao neprijatelj je neuništiva i tako moramo razgovarati, a ne ako Plenković ponavljati tri rečenice pa vidjeti da njegov mentor od kojeg je kupio avione, govori suprotno – rekao je Milanović.
Rekao je i kako mu je Ukrajina bila draža “tri puta” od Rusije, ali da vidi što se događa i da ljudi ginu.

Ne misli da mu je finski predsjednik “očitao bukvicu”.

– Vi stvarno mislite da je on u poziciji da meni čita bukvicu? Kako bi on to meni ili bilo kojem hrvatskom predsjedniku čitao bukvicu, ako oni traže nešto od nas? – rekao je. Dodaje i kako je finski predsjednik neinformiran, ali da ga treba informirati.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *