Press "Enter" to skip to content

Milanović opet vrijeđa: Sarajevska čaršija je srušila…

Predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, učestvovao je u Vinkovcima na obilježavanju 15. godišnjice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Osvrnuo se na brojne aktuelne teme poput rata u Ukrajini, pada drona u Zagrebu, a bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini.

“Rat bijesni u Ukrajini, jedna velika zemlja napala je drugu manju zemlju. I kako to često biva u historiji, slabo se uči, a cijenu plaćaju najslabiji i najsiromašniji. Nikad NATO nije imao moždanu smrt. Spomenuli ste dron, to nisu ni Mađari uspjeli identificirati. To NATO ne može raditi, to nije posao NATO-a. Osim ako ne uđemo u svjetski sukob i aktivira se članak 5. Onda NATO preuzima vaše nebo, a to može samo SAD, ne mogu ni Englezi”, rekao je.
“SAD garantuje sigurnost u NATO-u. Mi smo tamo ušli samo radi Amerikanaca”, dodao je.

“Ova vozila, helikopteri su američki poklon. O NATO-u sve racionalno. Postoje sposobnosti koje imaju samo Amerikanci. Kad vidim da Rusija eksperimentira s novim hipersoničnim oružjem, ne osjećam se dobro. Želim da to moj zaštitnik ima, ne znam zašto nema”, kazao je Milanović.

“Ja još čekam nalaz vještačenja. Nadam se da će premijer uskoro o svemu obavijestiti javnost. Ne razumijem zašto to već nije gotovo i kada ćemo znati je li bilo tragova eksploziva na letjelici”, rekao je Milanović.
Predsjednik Hrvatske osvrnuo se i na propale pregovore oko Izbornog zakona u BiH.

“Ako se Ukrajini daje kandidatski status za EU, Bosna ga je zaslužila davno. Ako Bruxelles ne razumije dovoljno situaciju, onda to diplomatija treba objasniti”, rekao je.

Dodao je da Hrvatska ne komada BiH.

“Niti planira ikakvu agresiju, a bogami ni Srbija niti Rusija jer ne mogu. Ovo je prvi puta gdje mjesecima trpimo svinjarije iz Bruxellesa da je hrvatska diplomacija napravila što je trebala. Jer hrvatski je interes ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je jako važno za stabilnost te države”, zaključuje hrvatski predsjednik.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *