Press "Enter" to skip to content

MILORAD DODIK: “BOŠNJACI SU DOBAR NAROD, ALI…”

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik kazao je večeras u intervjuu za Mrežu na Federalnoj televiziji kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS.

– Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite, poručio je Dodik.

Od zahtjeva za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ne odustaje, na formiranje višeg suda ne pristaje. Dodik govori i o odluci Schmidta koja je pogodovala Hrvatima sada, ali koja će, kako kaže, odsjeći političku glavu Hrvatima u BiH možda već na narednim izborima.

Dodik odgovara i na pitanja: Šta je sa njemačkim finansijskim sankcijama, jesu li one stvarne ili lažne, finansijskoj krizi RS-a, ali i da li je težak tri milijarde maraka.

– Vi kažete optuženička klupa ili optužnica – tako apstraktno, zanemarujete njenu suštinu. Optužnica je zato što ja neću da poštujem zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega. To je suština Bosne i Hercegovine, kazao je na početku razgovora Dodik.

Prema njegovim riječima, to je dokaz da je “Bosna i Hercegovina kolonija”, a nije spreman da bude, kako kaže, dio kolonijalnih podanika.

Dodik smatra da “bošnjački političari žele da putem stranaca dođe do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguće”.

– Ja ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku, ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne – federalizacija, konfederalizacija, konsocijacija ili da se, pak, mirno raziđemo, dodaje Dodik.

Milorad Dodik može da ode na sud i proces kod sudija koji su oslobodili Nasera Orića, smatraju da je Dodik kriminalac. I to mogu da prihvatim. Nećete me zatvoriti iako me presudite”, poručio je Dodik.

Republika Srpska ostat će finansijski stabilna

O nedavnim skupovima njegovih pristalica kaže da nije istina da se zbog optužnice krije iza građana.

“Ljudi su htjeli da odu pred Sud i Tužilaštvo. Ja znam da bi taj skup bio visokog rizika. Ali ako pričate o Sarajevu kao glavnom gradu – kako je mogu Bošnjaci da odu pred OHR, da odu gdje god hoće da protestuju, a ne mogu Srbi. Naravno da ću se onda uključiti jer je to sad političko pitanje. Ne treba niko da me brani”.

Istakao je kako Republika Srpska ima najbolje makroekonomske pokazatelje i da ovaj entitet ima najveći broj zaposlenih ikada. “Republika Srpska ima najnižu stopu zaduženosti i ostat će finansijski stabilna. Imamo neke svoje prijatelje”, tvrdi Dodik.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *