Press "Enter" to skip to content

MILORAD DODIK: REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA ĆE BITI JEDNA DRŽAVA

Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj će biti vijek srpskog ujedinjenja, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini.

– Ova tišina ovdje, nosimo je sa sobom i snagom koju će pokazati da smo jedan narod. Boriću se do kraja života za slobodu srpskog djeteta, ma gdje ono živjelo. Srbi ne mogu da žive bez slobode. Nije nikakva prijetnja, već samo želja da iskažemo svoju, narodnu volju da Republika Srpska bude svoja na svome.Da jednog dana zajedno Srbija i Republika Srpska budu zajedničke države – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da zajedno sa Srbijom već nekoliko godina se obilježava stradanja srpskog naroda.

– Ovdje je 700.000 ljudi umoreno na najsvirepiji način od NDH, hrvatskog naroda tog vremena i ustaškog pokreta. Ta tišina nas ovdje okuplja. Svaki dan moramo da se prisjetimo stradanja naših predaka na ovom mjestu. Sve to je bio dio plana koji traje dugo. Srbi su etnički čišćeni, a ono što nisu uspješno odradili u Prvom svjetskom narodu, nastavili su na ovom mjestu. Nastavilo se progonom Srba iz Krajine, i svih djelova Hrvatske – rekao je Dodik.

On naglašava da se danas Srbima ne želi priznati pravo na nacionalni identitet, vjeru.

– Mi nismo “bosanski” Srbi. Srbi su i ovdje, i tamo, i bilo gdje da žive. To je naše pravo i naša istorija – istakao je Dodik.

Nesmiju se zaboraviti stradanja Srba bilo gdje, pogotovo ovih ovdje u Јasenovcu i Donjoj Gradini.

– Nikada nećemo zaboraviti stradanja na Petrovačkoj cesti. Ćopićeva Marija i Milica Rakić, kao da su sestre, jer isto zlo ih je zadesilo, ali u razmaku od 70 godina. To samo govori o planu koji je uvijek postojao protiv srpskog naroda – rekao je Dodik.

Povukao je još jednom paralaleu između zločina u Srebrenici i genocida u Јasenovcu.

– Ne možete i nećete nikada da izjednačite Srebrenicu i Јasenovac. Nije i nikada neće biti isto. Nećete nam nametnuti etiketu genocidnog naroda, kao što ste pokušali to kroz odluke Savjeta bezbjednosti UN. Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj će biti vijek srpskog ujedinjenja – poručio je Dodik.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *