Press "Enter" to skip to content

Ministar odbrane BiH: Ako Dodik napravi što najavljuje, to je kraj RS-a

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je kako postoje planovi kojima će se spriječiti da policija Republike srpske uspostavi kontrolu na međuentitetskoj granici upozorivši istodobno vlasti u Banjoj Luci kako bi takav pokušaj ujedno značio “kraj RS-a”.

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio kako će parlamentarnim strankama iz RS-a predložiti potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine i koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije RS-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH, Helez je u intervjuu za Face TV iz Sarajeva kazao kako takav potez neće ostati bez reakcije, a da će policajci u tom slučaju biti tek “glineni golubovi”.

“Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavnopravni poredak”, izjavio je Helez.

Vojni aneks Dejtonskog sporazuma međuentitetsku crtu razdvajanja definira tek kao administrativni pojam i ne dopušta uspostavu bilo kakvog nadzora ili ometanja slobode kretanja.

Izvorno je za poštivanje tih pravila bio odgovoran glavni zapovjednik IFOR-a odnosno mirovnih snaga koje je u BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma uputio NATO. Te su ovlasti sada prenesene na zapovjednika vojnih snaga Europske unije (EUFOR).

“Molim Boga da Dodik ne pokuša realizirati najave”

Helez je kazao kako “moli Boga” da Dodik ne pokuša realizirati svoje najave uz upozorenje kako se on kao ministar obrane s predsjednikom RS-a na tu temu ne misli dopisivati jer već “ima plan” za takav scenarij.

“Izaziva nešto što udara na temelje BiH. Mislim da bi to bio kraj RS-a”, kazao je Helez.

Dodiku koji je u subotu bio u Batajnici kod Beograda na vježbi Vojske Srbije i tamo govorio kako je sretan da ona može zaštititi Srbe “gdje god živjeli”, ministar obrane BiH je poručio da vojnu pomoć iz Beograda može slobodno zaboraviti jer takvu intervenciju zapadne države sigurno ne bi mirno promatrale.

Izvor: Agencije

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *