Press "Enter" to skip to content

Ministar Vujanović o cijenama goriva: Kad se dešava belaj, to ne može donijeti ništa…

Piše: Radiosarajevo.ba

Mi imamo mjere neposredne kontrole, graničili smo marže, 0,25 km u prodaji, tvrdi u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Ministar Vujanović je to kazao u kontekstu sinoćnje panike i najave poskupljenja goriva, što je izazvalo ogromne gužve na benzinskim pumpama u Sarajevu.
„Kad se, što bi kod nas rekli, dešava belaj, to ne može donijeti ništa dobro. Samim tim, sve robe, sve poskupljuje, ta bojazan je svugdje prisutna. Sve je to burzovna roba. Nafta i naftni derivati su burzovna roba, a mi ih uvozimo. Neka bojazan za poskupljenje da će se desiti, pa ono se već desilo odmah poslije ruske invazije na Ukrajinu“, govori Vujanović.

Podsjeća da je prošlog četvrtka barel nafte na svjetskim berzama bio oko 95 dolara, pa je prešao visinu od 100 dolara, da bi se sada približavao razini od 120 dolara po barelu.

„Ta refleksija koja se odražava na sirovu naftu, ali i finalni proizvod koji mi koristimo u uvozu, ponajviše iz Hrvatske i Srbije, te će isti biti skuplji. Samim tim da će cijena goriva na našim benzinskim pumpama biti veća. To se neće desiti preko noći“, rekao je Vujanović.

Napominje da prodavci ne nabavljaju 10, 20 ili 50 litara, već cijele kontingente, stotine hiljada pa i milione litara.
„Te neke nabavljene količine su zaprimljene fakturirane i one se prodaju po ovim pravilima igre, dozvoljenim mražama. Ne može jednu količinu koju je zaprimio, počeo da kalkulira, obračunava, da preko noći poskupljuje“, naveo je.

Napominje da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

„Mi smo izdali aplikaciju koja je strašno koristan alat, da građani vide cijene na svim pumpama FBiH. Svaki maloprodavac mora najaviti prodajnu cijenu, barem dan ranije, te mora naredna 24 sata da prodaje po najavljenjoj cijeni. Ne može neko do 16 sati prodavati po jednoj cijeni, a minut kasnije po drugoj. Dakle, događaji u svijetu i kod nas sugerišu da će se desiti poskupljenja, ali ne ide rapidno i preko noći. A to da će preko noći cijene porasti za marku, dvije…, od toga ništa. To je za strašne kazne“, zaključuje ministar Vujanović.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *