Press "Enter" to skip to content

MLADA MAJKA TROJE MALOLJETNE DJECE, TEŠKO JE OBOLJELA OD KARCINOMA DOJKE: POTREBNA JOJ JE POMOĆ U BORBI ZA ŽIVOT

Asmira Burnić iz Sanskog Mosta, mlada majka troje maloljetne djece, teško je oboljela od karcinoma dojke, a za svoje liječenje prinuđena je da koristi skupe lijekove, za čiju nabavku porodica jednostavno nema dovoljno novca.

Burnićeva kaže kako je od invazivnog karcinoma dojke oboljela nakon posljednjeg poroda, u junu 2017. godine, koji je potvrđen urađenom biopsijom u Zagrebu.

Nažalost, kasnije pretrage koje su vršene u Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevu potvrdile su metastazu zloćudne bolesti i njeno prisustvo na jetri i kostima. Nakon toga, Burnićeva je podvrgnuta liječenju intenzivnim i čestim hemoterapijama, nakon čega je urađena operacija desne dojke i limfnih čvorova, te se time pokazala djelotvornost hemoterapijskih tretmana.

Nakon toga, nastavljeno je takvo liječenje uz upotrebu lijeka zometa, koji sprečava metastazu tumora na koštanom tkivu.

Međutim, uskoro su se pojavile i nuspojave upotrebe tog lijeka, te se prestalo s njegovom upotrebom, a dodatne pretrage urađene tokom septembra 2021. godine utvrdile su nove metastaze i progresiju tumora.

“Ljekari su mi sada propisali novi lijek kadcyla, koji se međutim ne nalazi na esencijalnoj listi Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje. Treba da ga koristim svakih 21 dan, a trošak svakog ciklusa njegove nabavke i upotrebe iznosi 4.000 maraka. Suprug i ja za to nemamo novca”, kaže Burnićeva. Dodaje kako su se do sada oslanjali na pomoć rodbine i prijatelja, ali da su troškovi toliki da ih jednostavno ne mogu servisirati, pa su se za pomoć obratili dobrim ljudima.

Teška sudbina ove žene ujedinila je Sanjane, pa je u ovome gradu u proteklih nekoliko dana pokrenut niz humanitarnih akcija s ciljem da pomognu mladoj majci u njenoj odsudnoj borbi za život. Samo u jednoj takvoj akciji, u proteklu nedjelju, u jednom ovdašnjem ugostiteljskom lokalu prikupljeno je 6.400 maraka, te uplaćeno na žiro račun Burnićeve. Svi koji žele da pomognu ovoj mladoj majci novac mogu uplatiti na njeno ime i žiro račun: 1613000069972460.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *