Moj suprug se dopisuje sa drugim ženama preko Facebooka

Pitanje: Selamu alejkum,

Moj suprug se dopisuje sa nekom ženom preko Fecebooka i obećava joj brak, iako se meni zaklinje Allahom da se ne dopisuje. Kontaktira sa kojekakvim ženama, a savjetuje druge da se pridržavaju islama i Šerijata.

Odgovor: Nije dozvoljeno međusobno dopisivanje muškaraca i žena preko Facebooka ili na neki drugi način. Onaj ko želi da se ženi na ispravan način dužan je da kontaktira staratelja žene kojom se želi oženiti a ne da se dopisuje sa ženama putem Interneta. Nažalost, ova savremena tehnika koliko god da je donijela hajra isto tako otvorila je još veća vrata šerra (zla). Dužnost ti je da savjetuješ muža da se boji Allaha i da ne kontaktira sa ženama strankinjama.

Uzvišeni Allah kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ كَبُرَ مَقْتًا عِندَ اللَّهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

“O vjernici, zašto govorite ono što ne činite? Veoma je prezreno kod Allaha da govorite ono što ne činite!” (Saff, 2-3)

I kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Na Sudnjem danu će se dovesti čovjek i baciti u vatru, pa će mu crijeva iz stomaka ispasti, te će on oko njih kružiti, kao što magarac kruži u mlinskoj okretaljci. Stanovnici Džehennema će se oko njega iskupiti i reći mu: ‘Šta to bi s tobom, čovječe? Zar nisi naređivao dobro i odvraćao od zla?’ On će im tada odgovoriti: ‘Jesam, naređivao sam na dobro, a sam ga nisam činio, odvraćao sam od zla, a sam sam ga činio.”‘ (Hadis bilježe Buharija i Muslim)

Odgovorio: Idriz Bilibani, prof. fikha

stazomislama.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara