Press "Enter" to skip to content

MOLIM SVE DJEVOJKE KOJE SUMNJAJU DA SU USVOJENE DA SE JAVE! SABINA KADIĆ TRAŽI SVOJU KĆERKU: UZELI SU MI JE NA PORODU

Sve do prije 20-ak godina ovakve priče uzimale su se pomalo neozbiljno i s nevjericom te više smatrale kao odličan mogući scenarijo za igrani film.

U vrijeme prije rata i poslije rata mnogi roditelji u Jugoslaviji, ali najviše Bosni i Hercegovini su misteriozno izgubili svoju tek rođenu djecu. Odmah po rođenju im se izbubio svaki trag.

Priča svih roditelja je manje-više ista, trudnoće su bile uredne, djeca su rođena na termin ili malo ranije. Poslije poroda sve što je ostajalo majkama je prvi plač njihovog djeteta, i… odnesene su u inkubator, ili da ih okupaju, da bi im ujutro bilo saopćeno kako su im djeca mrtva.

Sumnja se da je u posljednjih 50 godina samo iz BiH i Srbije nestalo više od 10.000 beba.

To je bol koju majke nose i dana-danas i nosit će je sa sobom do groba. Teško je naći smiraj kada roditelj ne zna šta im se desilo sa djetetom, kada majka nije uspjela ni uzeti svoju bebu u naručje, nahraniti, uspavati…

Takva tužna sudbina je zadesila i Sabinu Kadić, koja do danas nije odustala od portage, nije odustala od svog djeteta.

Ona je u potrazi za kćerkom za koju su joj 1991. godine u porodilištu u Gradačcu kazali da je umrla. Međutim, Sabina godinama osjeća da njena Zerina nije umrla, a nedavno je došla i do informacija iz matičnog ureda, da se njena kćerka vodi kao živa.

  • 24. februara 1991. godine, u porodilištu u Gradačcu, rodila sam djevojčicu, u sedmom mjesecu trudnoće. Odmah po rođenju, pokazali su mi bebu i kazali da hitno mora biti prebačena u Tuzlu, u inkubator, zato što je prijevremeno rođena beba. Nakon dva dana, došli su i rekli da je beba umrla. Bila sam u šoku – napisala je Sabina na svom Facebook profilu.

Nakon toga njen muž je otišao u Tuzlu, ali su mu doktori rekli da će beba biti pokopana tamo, te da su oni sve sredili.

  • Nije dobio priliku da vidi dijete, niti bilo kakav dokument ili informaciju o mjestu gdje su navodno sahranili bebu. Moje srce svih ovih godina osjeća da je moja Zerina živa. Ja sam tek prošle godine saznala za aferu s bebama, te sam počela da istražujem.  U matičnom uredu u Gradačcu sam dobila informaciju da se moja Zerina vodi kao živa, te da ima i matični broj – napisala je Sabina.

Rečenica koju samo žena koja je rodila može razumjeti je “majka zna i majka osjeća svoje dijete”. Tako i Sabina osjeća da je njena djevojčica Zerina živa i želi da je pronađe.

  • Želim da zna da ima mamu, brata i sestru. Naša krvna grupa je 0 pozitivna. Molim dobre ljude da podijele moj post kako bih pronašla svoje dijete. Ne prođe niti jedan dan da ne mislim na nju. Ovo je moja fotografija iz mlađih dana, odnosno kada sam imala 28 godina. Molim sve djevojke koje sumnjaju da su usvojene, da mi se jave. Nadam se da moje srce ne griješi.”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *