Press "Enter" to skip to content

MONTAŽNE KUĆE: BRZA IZGRADNJA I CIJENA DO 90.000 KM ZA 100 KVADRATA

Montažne kuće postaju sve popularniji izbor među građanima naše zemlje zbog povoljne cijene po kvadratu i brze izgradnje. Osim pandemije koronavirusa, povratak penzionera iz dijaspore također je pridonio rastu potražnje za ovim vrstama stanovanja.

Proizvođači montažnih kuća tvrde da su ove kuće ekološke, ekonomične, dobro izolirane i brzo se mogu useliti. Materijali od kojih su izgrađene imaju dugotrajnost od otprilike 100 godina.

Milenko Rosić, vlasnik kompanije “Roleks” iz Omarske, ističe da je cijena kvadrata sa temeljem u prosjeku oko 1.050 KM.

– Za kuće do 100 kvadrata vežemo se ugovorom od 90 dana, a nekada one budu i prije gotove. Građani se najčešće odlučuju za kuće do 50 kvadrata – rekao je Rosić za Glas Srpske.

Jedini problem s kojim se susreću, kako kaže, jest nedostatak radne snage, što im onemogućava izvoz.

“Naša baza je Banja Luka i okolica jer su majstori većinom stariji i ne žele ići na teren”, dodao je Rosić.

Cijene se nisu mnogo mijenjale, a za kuću od 100 kvadrata u prosjeku treba izdvojiti između 70.000 i 90.000 KM.

Nakon pandemije, mnogi su se okrenuli prirodi, pa takve kuće često grade na selu. Uprkos stabilizaciji cijena materijala, problem s nedostatkom radne snage ostaje aktualan.

Potražnja za montažnim kućama jasno pokazuje da su ove kuće sve više prihvatljiva opcija za stanovanje. S obzirom na brzu izgradnju, mnogi građani prepoznaju prednosti takvog načina života i odlučuju se za ovu vrstu stambenog rješenja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *