Press "Enter" to skip to content

MOŽE LI SE RUSKA AGRESIJA SA UKRAJINE PRESELITI NA BALKAN: STRUČNJAK UPOZORAVA DA JE BIH POTENCIJALNA META

Stručnjak za geopolitiku prof. Vlatko Cvrtila u Točki na tjedan analizirao je rusku invaziju u Ukrajini. Komentirao je, između ostalog, kako rusko-ukrajinska kriza može utjecati i na Balkan.

“Sad smo u nekoj verziji Hladnog rata 2.0. Znamo kako je Hladni rat funkcionirao. Osim što su bile suprostavljene ideologije, politike, svaka strana je nastojala ostvariti svoje interese i na nekim nedefiniranim teritorijima u svijetu. To su teritoriji gdje se vode tzv. proxy ratovi. Zapadni Balkan, odnosno ova naša regije je jedno od tih područja, a postoji još jedno gdje bi Putin nastojao eventualno sabotirati ona nastojanja Zapada koja bi ga maksimalno okružila – rekao je Cvrtila pa nastavio:

“Najveća zabrinutost je što bi se potencijalno moglo događati ovdje kod nas u regiji s obzirom da postoje države i političke strukture koje su jako naklonjene Putinu i Rusiji, a tu prije svega mislim na Srbiju, ali i na BiH gdje Dodik već šest mjeseci ozbiljno trese BiH u smislu najave izlazaka onih institucija koje su utemeljenje Daytonom, a Dayton je zaustavio rat.

Cvrtila je komentirao i hoće li jedna od posljedica ruske invazije biti i formiranje evropske vojske.

“Nisam optimist da će to ići jako brzo, ali da će biti određenih strateških pomaka, to sigurno hoće, prenosi N1.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *