Press "Enter" to skip to content

Mravi su vam okupirali kuću, riješite ih se jednom zauvijek – prirodnim putem

Prvo i osnovno, zlatno pravilo, protiv privlačenja mrava u kuću je – čistoća. Ako je moguće, držite smeće izvan kuće, na dvorištu ili balkonu. Pazite i na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati podalje od svoje kuće:

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijumov karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gdje uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

3. Dvostruko ljepljiva traka je jedno od rješenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblijepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalijepe i ne mogu dalje, prenosi portal lifehack.org.

4. Miris cimeta im nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svoeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

5. Prirodni sprej koji mrze – Pomiješajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mljevenog lovora, paprene metvice ili karanfilića. Dobro promućkajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.

7. Kora od krastavca – To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju – pobjeći će.

8. Stavite listiće lovora po uglovima doma gdje se sakupljaju mravi.

9. Sirće je čudotvorno – Možete ga koristiti na više načina – nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu – Ova dva sastojka potrebno je pomiješati u jednakom odnosu pa staviti na mjesta kojima vladaju mravi.

11. Miris kafe će ih natjerati da promene stanište. Sve što trebate napraviti je da stavite mljevenu kafu na mjesta odakle izlaze, piše Krstarica.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *