Press "Enter" to skip to content

MURIS GADŽUN: KAKO SE MOŽE OSJEĆATI RODITELJ KOJEM SU UBILI DIJETE? SAD MORAMO IZLAZITI NA ULICU DA SE BORIMO S TIM LJUDIMA

Godina je prošla od smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, čija porodica je protestom ispred Tužilaštva i Vlade Kantona Sarajevo zatražila od nadležnih da svoj posao privedu kraju, a odgovorne izvedu pred lice pravde.

Šta nepostojanje odgovora na pitanje postavljenjo prije godinu dana – ko je kriv za tragični propust, govori o sistemu i radu nadležnih organa? Šta činjenica da je uz porodicu Gadžun na protestu bilo tek nekoliko građana govori o nama kao društvu? O najtežoj godini u njihovom životu i odgovorima koje traže, govorili su roditelji tragično preminule Džene, Amila i Muris Gadžun.

Ne daj Bože nikome da ovo doživi, da bude bez svoga djeteta. Ne bih to poželio ni dušmaninu, ovo što smo mi doživjeli – kaže na početku Muris.
Kažu da nisu očekivali da na njihovom protestu bude više ljudi.

Mi nismo puno radili na organizaciji, bili su ovo porodični protesti. Hvala medijima koji su nas podržali i hvala onima koji nisu došli – ističe Muris i najavljuje da neće prestati sa okupljanjima.
Dodaje da je privatno bilo podrške.

Što se tiče ljudi, dosta ih je bilo uz nas. Što se tiče sistema i države, ne daj Bože nikome ovakve države.

Dvoipogodišnja djevojčica, preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Nakon smrti djevojčice, na zahtjev Ministarstva zdravstva KS, inspekcija je kontrolisala tri privatne ordinacije čije osoblje je bilo uključeno u operativni zahvat.

Utvrđeno je da nisu aparati bili ispravni i da ništa nije rađeno po propisu i opšta anestezija se ne smije davati u privatnim ordinacijama, mi to nismo znali. Kad god je supruga pitala lokaciju ordinacije nisu nam htjeli poslati do dana zakazane operacije – govori Muris.
Da nam kažu od čega je umrla. Zubarsku ordinaciju su zvali poliklinikom. Zašto je zatvorena ordinacija i niko nije rekao zbog čega je zatvorena, zašto se to krije? Nismo dobili ni dokumentaciju djeteta – kaže Amila.
Dodaju da su se obraćali Tužilaštvu i tražili obdukcijski nalaz, ali to još nisu dobili.

Mi nikoga nismo optužili dok inspekcija nije kazala šta se desilo i uvidjeli smo greške. Opet smo čekali Tužilaštvo i opet nema ništa od Tužilaštva i uvidjeli smo da moramo ovako krenuti u borbu – kažu roditelji, piše N1.
Mi samo tražimo da rade svoj posao kako treba. Kako se može osjećati roditelj kojem su ubili dijete, korumpirani sistem i doktori. Očekivali smo da imamo njihovu podršku, baš su ti ljudi ubili našu Dženu. Mi se sad moramo s nima boriti i izlaziti na ulicu da se borimo sa državom – zaključuje Muris na kraju razgovora.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *