Press "Enter" to skip to content

MUSLIMAN, A KAPITEN IZRAELA: Neverovatna životna priča Bibrasa Natka

Bibras Natko je za kratko vreme osvojio srca navijača Partizana i već je svima jasno da je trenutno ubedljivo najbolji igrać popularnih crno-belih.

Upravo on ima jako neobičnu životnu priču s obzirom da je musliman iz Izraela.

Put do Izraela je za porodicu Natko bio jako trnovit a vodio je preko nekadašnjeg geopolitičkog entiteta nazvanog Britanskim mandatom nad Palestinom, a konačan su pronašli u mestu u Izraelu kome žive samo pripadnici njihovog plemena, odnoso nešto šire skupine Čerkeza.

 

U pitanju su suitski muslimani čija se verska uverenja kao i rituali bitno razlikuju od onih koje praktikuje arapska manjina u Izraelu.

 

Natkov otac radio je kao pripadnik Granične policije, a sam Bibras ističe da je za sve što je postigao životu zaslužan očev uticaj.

 

– Uvek mi je govorio da trebam da budem lider gde god da igram, a ne samo običan igrač. Bio sam kapiten u svim mlađim selekcijama i bilo je prirodno da se to desi i u seniorskom nacionalnom timu- rekao je Natko.

 

Njegova nacionalna manjina u Izraelu uživa velike privilegije jer je kroz istoriju pomogla Jevrejima da se odbrane od raznih pošasti iz komšiluka. Jedna od razlika je i da Čerkezi imaju obavezu služenja vojnog roka.

 

– Kada sam bio mali, dobio sam ponudu da idem u Ajaks. Tražili su od mog oca da potpiše da neću ići na služenje vojnog roka u Vojsci Izraela. On je to kategorićki odbio, radio je kao graničar 30 godina, za njega je lojalnost sve. Recimo kralj Jordana je za telohranitelje birao samo Čerkeze, njima je verovao- priča Natko.

 

On kaže da u reprezentaciji Izraela nije bitno ko je koje veroispovesti, jer su oni tim ,jedinstvena grupa i međusobno se uvažavaju i poštuju.

 

Ejal Berković, bivši fudbaler, a danas televizijski i radio voditelj izjavio je da kapiten reprezentacije mora da peva izraelsku himnu i da onaj koji to ne radi nikako ne sme da bude kapiten iste.

– Takvi ljudi traće samo publicitet i uopšte me ne povređuju. Svako ima pravo da kaže šta hoće, ali to ne znači da moramo da se slažemo u stavovima. Ja sam Čerkez i musliman i ne mogu da pevam neke reči. Ne mogu da pevam himnu ako je ne osećam kao deo mene, to je stvar poštovanja i prema himni i prema veri – zaključio je Natko.

 

Kurir Sport/NOIZZ

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *